Gradovi

Sarajevo: Usaglašen mehanizam koordinacije

SARAJEVO – Predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić i premijeri Republike Srpske Željka Cvijanović i Federacije BiH Fadil Novalić saopštili su danas da je dogovoren i finalizovan mehanizam koordinacije, što je bio jedan od poslednjih ključnih uslova za razmatranje aplikacije BiH za prijem u članstvo u EU.

Zvizdić je novinarima u Sarajevu rekao da je to dobra vest i produkt „zajedničkog rada brojnih institucija i premijera koji su pomagali oko usaglašavanja teksta mehanizma koordinacije“.

„Ovo je zajednički produkt svih nivoa vlasti. Nema pobednika niti poraženih, jer smo zajednički radili. Ovde je pobednik evropska perspektiva. Finaliziran je i sljedeće sedmice će na nivou vlada biti usvojen“, rekao je Zvizdić.

Cvijanović je dodala da se radi o interakciji nekoliko nivoa vlasti.

„Reč je o interakciji nivoa vlasti u skladu sa Ustavom i nalaženju jednoglasnog stava kako bi se komuniciralo prema EU. Imamo šansu da do kraja godine dobijemo zeleno svetlo“, rekla je Cvijanović, napomenuvši da ovo nije bio lak proces, prenela je regionalna televizija N1.

„Da je bilo jednostavno, rešili bismo to pre tri godine. Mi ćemo na vladi ovo imati najkasnije sledeći četvrtak“, dodala je ona.

Premijer FBiH Fadil Novalić je kazao da je jasna poruka evropskog puta.

„Jasan je naš evropski put i tu više nema dileme. Šaljemo pozitivnu poruku da smo sposobni konsenzusom doneti neke odluke i pravac kojim idemo“, naveo je Novalić.

Foto Tanjug/ Video arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh