Novosti online

Шарапова од једне до четири године ван тениса

Вест да је „Најки” суспендовао до даљег свој уговор с Маријом Шараповом (29) – а реч је о 70 милиона долара (63,4 милиона евра) на осам година – само је први у низу потреса који су уследили после њеног признања да је била позитивна на допинг-тесту 26. јануара ове године, за време Аустралијан опена. Светска тениска федерација (ИТФ) сапштила је да је ова руска тенисерка привремено суспендована до завршетка истраге. Уколико не буде олакшавајућих околности, чека је казна од четири године забране играња тениса, што значи да би се вратила на терен тек у својој 33. години.

Међутим, председник Светске анти-допинг агенције Крејг Риди је наговестио за АП да би Шарапова могла знатно боље да прође: „Сваког спортисту који је позитиван на мелдонијум очекује углавном казна од једне године забране играња”.

–Цело обраћање Марије Шарапове свело се на правдање саме себе – објашњава за „Политику” др Марија Анђелковић из Анти-допинг агенције Србије (АДАС). – Као врхунски спортиста она врло добро зна да је одговорна за све што унесе у организам, а и рекла је на прес-конференцији да преузима одговорност. Тешко је поверовати да спортиста тог ранга није упознат с тим шта је дозвољено. То што, како каже, није прочитала мејл у којем је била та информација, не може да јој служи као олакшавајућа околност јер то није била једина прилика да се информише о свему.

Према Светском анти-допинг кодексу, постоји стриктна одговорност спортисте према којој је он одговоран за све што унесе у организам. Рецимо, од 54 српских спортиста који су били позитивни на допинг-тесту у протеклих десет година ниједан није указао да му је неко други дао недозвољено средство. Међутим, догађа се да спортисти узму лек или суплемент који има у себи забрањену супстанцу без намере да се допингују. У том случају постоји и одговорност лекара који му је то преписао.

Пре три године хрватском тенисеру Марину Чилићу Суд за спортску арбитражу (ЦАС) смањио је казну с девет на четири месеца, јер је доказано да није намерно узимао забрањени стимуланс никетамид и да му није била намера да побошља своје перформансе.

Пошто Шарапова спада у групу прве класе спортиста ИТФ-а, значи да може да буде тестирана и ван такмичења, али и да је „редовно апдејтована у вези промена на листи забрањених супстанци”, како истиче Марија Анђелковић која даље објашњава шта је мелдонијум:

–Налази се у категорији хормона и метаболичких модулатора. Казна за позитивни допинг-тест је четири године уколико нема олакшавајућих околности. Све што смо чули од Шарапове било је у сврху смањивања казне. У изјави се наводи и болест. Мелдонијум лечи озбиљне срчане болести и не може никако да буде лек првог избора за имунитет, као што је она поменула, или за повреде које је имала. Постоје проверене супстанце које се узимају у таквим случајевима.

Анђелковићева каже да је АДАС на недавним предавањима причао нашим спортистима о мелдонијуму (на листи забрањених супстанци од 1. јануара 2016):

–Потиче из Летоније, а тржиште му је пре свега Источна Европа. Овај лек побољшава контракцију срчаног и осталих мишића, као и искоришћеност енергије на нивоу саме ћелије, па самим тим обезбеђује већу снагу и издржљивост на терену. Што се тиче нежељених ефеката, то су поремећај срчаног рада и ритма.

Утицај мелдонијума на спортску способност

• Смањење нивоа лактата и урее у крви

• Побољшање искористљивости гликогена

• Побољшање издржљивости и аеробне способности

• Побољшање функционалних параметара срчане активности

• Побољшање опоравка после максималног напора

• Побољшање мождане активности

Нежељени ефекти

• Поремећај срчаног рада и ритма

Спонзори дижу руке од најбогатије спортисткиње

У истом дану „Најки” и „Порше” суспендовали до даљег уговоре с Шараповом, док „Таг Хоер” не жели да настави сарадњу с њом

Марија Шарапова, према „Форбсу” најплаћенија спортисткиња на свету у последњих 11 година, највероватније ће пасти на овој листи на крају 2016. Само неколико часова после прес-конференције на којој је саопштила да је била позитивна на допинг-тесту, неки од њених највећих спонзора су дигли руке од ње. Како пише „Ју-Ес-Еј тудеј”, „Најки”, „Порше” и „Таг Хоер” су објавили да прекидају сарадњу с њом.

За разлику од швајцарског произвођача сатова, који дефинитивно не жели да има ништа више с овом руском тенисерком, „Најки” и „Порше” су суспендовали уговоре до краја истраге. У саопштењу „Таг Хоера” се каже:

„Марија Шарапова је имала уговор с Таг Хоером до 31. децембра 2015. Били смо у преговорима да наставимо сарадњу, али у светлу нових догађаја, швајцарски произвођач сатова је обуставио преговоре и одлучио да не продужи сарадњу са госпођицом Шараповом.”

„Блумберг” је пренео став „Најкија” који је „затечен и изненађен вешћу о допингу ”, као и да ће „наставити да прати случај”.

Шарапова је с четири године узела рекет у руке, с девет је из Русије стигла у тениску академију Ника Болетијерија, са 14 прешла у професионалце, а са 17 у финалу Вимблдона 2004. „почистила” Серену Вилијамс. Од тог тренутка се пробила на чело „Форбсове” листе најплаћенијих спортисткиња света, мада је „Најки” неколико месеци раније намирисао светску диву: склопио је с њом први уговор тек што је закорачила међу првих 200 на светској ВТА листи. Отуда јуче и бурна реакција Британке Кели Сотертон, бронзане седмобојке на Олимпијским играма у Атини 2004, која је на Твитеру поменула и америчког спринтера Џастина Гетлина (два пута падао на допинг-тесту и избациван из атлетике на више година):

„Најки је суспендовао Шарапову, али и даље подржава допинг-преваранта Гетлина. Какви дупли аршини”!

Шарапова није успела да надмаши Серену на терену, али јесте у висини спонзорских уговора. Већ у јулском броју америчког листа „Спортс илустрејтид” 2009. била је, са 18 милиона евра, једина жена међу првих 20 спортиста ван САД по оствареној заради. Догодине је потписала осмогодишњи уговор с „Најкијем” на 70 милиона долара (63,4 милиона евра), уз који је добила и посебну модну линију. И на последњој „Форбсовој” листи, за 2015. годину, налази се на врху (Ана Ивановић пета), са 26,9 милиона евра (20,8 спонзорски уговори, 6,1 награде од турнира). На списку њених спонзора налазе се и „Кенон”, „Моторола”, „Колгејт-Палмолив”, „Ленд ровер”, „Пепси”, „Сони”, „Американ експрес”, „Авон”, „Евијан”, „Хед”…

Само од турнира зарадила је у каријери 36,8 милиона долара (33,3 милиона евра), по чему је друга, иза Серене Вилијамс, али је зато без премца у заради од спонзора: више од 200 милиона долара (181 милион евра).

Какви год да буду резултати истраге, бачена је сенка на каријеру Марије Шарапове, која је 2012. постала тек шеста тенисерка у историји са освојеним Каријер гренд-слемом (сва четири највећа турнира).

Поврх свега, она је и амбасадор добре воље УН.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh