Novosti online

Саркози под истрагом због трошкова кампање 2012.

ПАРИЗ – Против бившег француског председника Николе Саркозија покренута је истрага у вези са скандалом о неправилностима у трошковима његове председничке кампање 2012, саопштио је тужилац у Паризу.

Овом одлуком нанет је озбиљан ударац Саркозијевим плановима да се поново кандидује 2017. године, навео је Ројтерс.

Саркози (61) је данас цео дан одговарао на питања судија у канцеларији финансијског тужиоца у Паризу пре него што је обавештен да се налази под истрагом због „сумње о илегалном финансирању изборне кампање кандидата, која је прешла оквире законског лимита за трошкове кампање”.

Истрага је увод у могуће суђење иако не води аутоматски ка кривичном гоњењу.

Ипак, она значи да ће лидер конзервативне опозиционе Републиканске странке највероватније месецима бити део правног процеса, што ће му отежати да учествује на страначким изборима у новембру пред председничке изборе наредне године.

Саркози, који је и потенцијални кандидат Републиканаца, његове десничарске опозиционе странке на изборима 2017, одговарао је у вези такозване „афере Бигмалион”.

Он је више пута оповргао да је био упознат са двоструким књиговодством и лажним рачунима у вредности од око 18 милиона евра које је издала компанија Бигмалион која се бави организацијом догађаја, што значи да су трошкови његове кампање били двоструко виши од законског ограничења.

Званична истрага због финансијских преступа покренута је против четири истакнута функционера кампање, укључујући менаџера и благајника док је Саркози, у књизи коју је објавио прошлог месеца, написао да је то тешко поверовати, али да је истина да није знао ништа о тој компанији док није избио скандал, преноси Танјуг.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh