• Gradovi

  „Šarli ebdo“ objavio karikaturu ruskog aviona, Moskva reaguje

  PARIZ/MOSKVA – Francuski satirični časopis „Šarli ebdo“ objavio je, u svom najnovijem broju, karikature na kojima je prikazana nesreća aviona ruskog Ministarstva odbrane koji se pre četiri dana srušio u Crno more pri čemu je poginulo 92 ljudi.

  Mosvka je burno reagovala na karikature.

  Na jednom crtežu je prikazan pad aviona, u kojem vođa orkestra izvodi ton „a“, uz natpis „Repertoar horova Crvene armije se proširuje“.

  Komesar za ljudska prava, demokratiju i vladavinu prava pri Ministarstvu spoljnih poslova Rusije Konstantin Dolgov izjavio je u sredu da je taj francuski magazin izgubio ljudsko dostojanstvo objavivši karikaturu nesreće ruskog aviona, preneo je Tass.

  „Objavljivanjem karikatura tragedije aviona Tu-154, zaposleni u ‘Šarli ebdou“ su u potpunosti sebe izbacili iz redova ne samo novinara, već i svih civilizovanih ljudi“, napisao je Dolgov na Fejsbuku.

  Francusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da rukovodstvo Francuske nema nikakve veze s radom ovog magazina i da su zaposleni u redakciji tog nedeljnika slobodni da izraze svoje stavove.

  Ruska agencija navodi da je „Šarli ebdo“ u svom poslednjem ovogodišnjem izdanju, koje se našlo na kioscima u sredu, objavio i karakature nedavnog ubistva ruskog ambasadora Andreja Karlova u Turskoj.

  Ovo nije prvi put da isti francuski časopis objavljuje kontroverzne karikature povezane s Rusijom – u novembru 2015. objavio je crteže na temu nesreće ruskog aviona „Kogalimavia“ A321 u Egiptu u kojoj je poginulo 224 ljudi, što je i tada izazvalo oštre kritike Rusije, podseća Tass.

  Takođe, u oktobru 2016, „Šarli ebdo“ objavio je karikature otvaranja Ruskog pravoslavnog kulturnog centra u Parizu, dodaje ruska agencija.

  „Šarli ebdo“, koji je između ostalog objavljivao i karikature proroka Muhameda, postao je poznat širom sveta nakon što je 7. januara 2015. godine na redakciju tog lista u Parizu izveden džihadistički napad u kojem je ubijeno 12 osoba.

  Foto twitter@KevinRothrock

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com