• BG

  Саша Јанковић напустио ПСГ на Светог Саву

  Раде Вељановски, који је водио Покрет слободних грађана у последња два месеца, напустио је ову организацију након што је за председника изабран глумац Сергеј Трифуновић. Своју одлуку образложио је за „Политику” тврдњом да је „одређена групација људи искористила мањкавости Статута и да су изманипулисали одређени број чланова”, што је Трифуновића лансирало на чело ПСГ-а. Најављено је да ће Покрет напустити и неколико одбора, пре свега новобеоградски, вождовачки, звездарски, раковички и земунски.

  С друге стране, оснивач и први председник ПСГ-а Саша Јанковић јуче нам је поручио да „сада не даје изјаве за медије”. „О мом односу са ПСГ-ом могу вам рећи у ПСГ-у. Хвала на разумевању”, додао је Јанковић. Како сазнајемо из извора блиских покрету, 27. јануара, на Светог Саву, дан након избора Трифуновића, Јанковић је писмом обавестио своје саборце да иступа из чланства. „Поштовани, честитам вам ново руководство и нови политички пут. То није и мој пут, а моје наслеђе не треба да вам буде сметња на њему. Стога се ишчлањујем из Покрета”, написао је оснивач ПСГ-а.

  Насупрот томе, Александар Оленик, који је био Трифуновићев противкандидат, каже за „Политику” да још неће поништити своју чланску карту у ПСГ-у, јер жели да види „њихове даље кораке, односно нову политику”. „Господин Трифуновић је јасно истакао да му европске интеграције нису приоритет. С друге стране, ја се снажно залажем за Србију на западу, па је за мене одустајање од европског пута незамисливо. Политика модерне и европске Србије незамислива је без евроинтеграција. Ипак, сачекаћу са одлуком о даљем останку у ПСГ-у”, навео је Оленик, који је иначе био члан Управног одбора ПСГ-а.

  Покрет је напустио и Зоран Вулетић, који је, као и Вељановски, био један од чланова председништва. Вулетић је најавио да ће његов пример следити Милош Марковић, Снежана Тасов, Јене Маглаи, Зоран Хамовић и Радомир Ђунић. Додао је да је већина у Скупштини „изабрала председника политичке организације као да бира главног глумца у Нушићевој представи”.

  Подсећамо, Трифуновић је изабран за новог председника ПСГ-а на Скупштини која је одржана у суботу, са 60 одсто гласова. Вељановски објашњава објашњава да су, у складу са Статутом, повереници локалних територијалних организација гласали у име одређеног броја чланова. Пре гласања повереници су морали да одрже састанке и консултују чланове у вези са гласањем, али, како каже Вељановски, многи то нису урадили. „На тај начин су изиграни чланови у чије је име гласано. Очекивали смо један коректан однос, чекали смо Скупштину да видимо ко ће победити. Највећи број људи у Покрету није могао ни да сања, ни да замисли да ће их неко на тај начин изиграти”, каже наш саговорник и додаје да су „сви сагласни” да важећи статут није добар, али да није било времена да се мења.

  Ипак, одређени број чланова Покрета, додаје, сасвим сигурно ће бити задовољан новим председником.

  „Наша политика се естрадизовала и дилетантизовала, па су неки одушевљени популарношћу новог председника и мисле да је то, само по себи, довољно.

  Неко их је убедио да ће сви проблеми бити решени јер сада на челу имају неког познатог. Одмах ће ту бити новца, сарадње и успеха. Они који су напустили ПСГ схватају да то није тако”, категоричан је Вељановски, који је закључио да га не занима ништа што је „остало тамо и што се, сасвим неоправдано, зове Покретом слободних грађана”. Сергеј Трифуновић није одговарао на питања наше редакције, нити на телефонске позиве.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com