Gradovi

Saudijska Arabija poslala avion u tursku vojnu bazu

RIJAD – Saudijska Arabija je potvrdila da je poslala svoj avion u vazduhoplovnu vojnu bazu Indžirlik članice NATO-a Turske u cilju borbe protiv militanata takozvane Islamske države.

Savetnik saudijskog ministra odbrane, brigadni general Ahmed al-Asiri je kasno sinoć za televizijsku stanicu Al Arabija izjavio da je Saudijska Arabija posvećena intenziviranju borbe protiv IS i da je slanje aviona u Tursku deo tih napora, preneo je Rojters.

Al-Asiri je dodao da je trenutno prisustvo njegove zemlje u bazi Indžirlik ograničeno na jedan avion i da nisu poslate kopnene trupe.

On je na pitanje novinara da li su u Indžirlik takođe poslati vojnici odgovorio: „Sve što je poslato je avion koji pripada vojsci Saudijske Arabije.“

Zvanični Rijad je proteklih nedelja ponovo počeo da učestvuje u vazdušnim udarima protiv IS, a američki ministar odbrane Eš Karter je u četvrtak pozdravio obećanje saudijskih vlasti da će povećati svoju ulogu u udarima protiv džihadista.

Šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu je juče izjavio da je Saudijska Arabija izvršila inspekciju njihove vazduhoplovne vojne baze, u sklopu priprema za slanje aviona.

Foto Tanjug/D.Stanković, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh