• Gradovi

  Saudijski ambasador u UN: Iran da prestane da se meša

  NJUJORK – Saudijska Arabija je saopštila da će obnoviti odnose sa Iranom kada Teheran prestane da se meša u unutrašnje stvari drugih zemalja.

  Upitan šta je potrebno učiniti da bi se obnovile veze između dve zemlje, saudijski ambasador u UN Abdalah al Mualaimi je rekao:

  „Veoma jednostavno – Iran da prestane da se meša u unutrašnja pitanja drugih država, uključujući i moju. Ako to učine, imaćemo, naravno, normalne odnose sa Iranom.“

  On je, takođe, rekao da saudijska odluka o prekidu diplomatskih odnosa sa Iranom neće imati nikakve posledice po događaje u Siriji i Jemenu, jer će i Rijad i Teheran nastaviti svoju politiku.

  „S naše strane ne bi trebalo da ima bilo kakve posledice, jer ćemo nastaviti da podržavamo mirovne napore u Siriji i Jemenu“, rekao je Mualimi, preneo je AFP.

  „Nastavićemo da učestvujemo u sledećim razgovorima o Siriji i nećemo ih bojkotovati zbog Irana ili bilo koga drugog“, dodao je on.

  Saudijski ambasador smatra da Iranci, „i pre prekida diplomatskih odnosa, nisu bili veoma pozitivni u tim mirovnim naporima“.

  „Ne verujem da će ih prekid odnosa odvratiti od takvog ponašanja“, dodao je Mualimi, prenosi Rojters.

  Do porasta napetosti između dve zemlje došlo je pošto je u Saudijskoj Arabiji 1. januara pogubljen šiitski sveštenik Nimr al Nimr, nakon čega su u Iranu izbile demonstracije.

  Saudijska Arabija je zbog upada demonstranata u saudijsku ambasadu u Teheranu prekinula diplomatske odnose sa Iranom, a osoblju iranske diplomatske misije naložila da napusti zemlju.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com