• Gradovi

  Savet bezbednosti UN danas o Kosovu,

  Savet bezbednosti UN razmatraće danas novi tromesečni izveštaj o radu Misije UN na Kosovu a Srbiju će na sednici prvi put predstavljati ministarka pravde Nela Kuburović.

  Sednica u sedištu UN u Njujorku zakazana je za 10.00 po lokalnom vremenu (16.00 po srednjoevropskom vremenu). Kako je najavljeno iz Vlade, ministarka Kuburović će izneti stavove Srbije povodom novog izveštaja o radu Unmika, ali i „povodom odredjenih političkih dešavanja izmedju Beograda i Prištine“. Očekuje se da će ona govoriti i o prošlonedeljnoj izjavi bivšeg šefa verifikacione misije OEBS-a na Kosovu Vilijama Vokera da radi na projektu ujedinjenja Albanaca, na Kosovu, u Albaniji i u dijaspori.

  U izveštaju o radu Unmika koji obuhvata period od 16. januara do 15. aprila generalni sekretar UN Antonio Gutereš izrazio je zabrinutost zbog prepreka koje ometaju napredak u dijalogu Beograd-Priština i sprovodjenje dogovora iz dijaloga, kao i zbog porasta nacionalizma.

  Gutereš je naveo da je dijalog Beograd-Priština u kojem posreduje EU „najbolji dostupan mehanizam za mirno razrešenje razlika u korist obe strane“ ali da je sprovodjenje dogovora iz dijaloga u razmatranom periodu bilo „ekstremno sporo“.On je konstatovao i da „nije preduzet nijedan konkretan korak ka uspostavljanju Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu“ kao i da je „porast etničko-nacionalističkih osećanja razlog za ozbiljnu zabrinutost“.

  Kao jedan od problema Gutereš je naveo otpor procesu mirnog povratka na lokalnom nivou, dok je za pitanje i dalje nerasvetljene sudbine nestalih osoba rekao da predstavlja „humanitarni prioritet koji zahteva odlučnost političkog liderstva s obe strane“.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com