Novosti online

Савет безбедности УН критиковао турско гранатирање Курда у Сирији

УЈЕДИЊЕНЕ НАЦИЈЕ – Чланице Савета безбедности УН изразиле су забринутост због турских артиљеријских напада на положаје Курда на северу Сирије, изјавио је касно синоћ председавајући Савета, амбасадор Венецуеле Рафаел Рамирес Карено.

Савет безбедности УН одржао је у уторак увече, на захтев Русије, консултације иза затворених врата о турским војним активностима у Сирији.„Чланице Савета безбедности изразиле су забринутост због турског напада на северу Сирије и затражиле од Турске да поштује међународно право”, рекао је Карено.

Савет безбедности УН није, међутим, издао званично саопштење о осуди турских артиљеријских напада.

Карена је рекао да су све чланице Савета безбедности УН изразиле „забринутост на различитим нивоима” и додао да су се сложиле око „осуде тих нападе”.

Сиријски амбасадор при УН Башар ал Џафари, чија је земља затражила да Савет безбедности осуди Турску за кршење њеног територијалног суверенитета, изразио је задовољство „једногласном одлуком” 15 земаља чланица Савета безбедности УН у „изражавању забринутости према неодговорном понашању Турске”.

Турска артиљерија већ неколико дана гађа положаје Курда на северу Сирије, односно положаје припадника курдске Партије демократског јединства (ПДЈ) и њеног војног огранка Јединице народне заштите (ЈДЗ), које сматра терористима као и Радничку партију Курдистана (ПКК) која се залаже за ширу аутономију Курда у Турској.

САД и Француска, савезници Турске у НАТО-у, као и сиријска влада и Русија, раније су осудиле турске нападе на Курде.

(Бета)

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh