Gradovi

Savet bezbednosti UN traži zaštitu bolnica u ratnim zonama

NJUJORK – Savet bezbednosti UN zatražio je danas da se zaštite bolnice i klinike u ratnim zonama, u rezoluciji koja skreće pažnju na povećan broj napada na zdravstvene radnike u sukobima širom sveta.

Manje od nedelju dana nakon vazdušnih napada na bolnicu u sirijskom gradu Alepu u kojem je poginulo najmanje 30 osoba, Savet je jednoglasno usvojio meru kojom najoštrije osuđuje gađanje zdravstvenih ustanova i podsetio da su takvi napadi ratni zločini.

Francuski ambasador Fransoa Delatr je ovu meru opisao kao „glavnu rezoluciju“ kojom se šalje jasna poruka da „napadi na bolnice i lekarsko osoblje nikako neće proći nekažnjeno“, prenosi AFP.

Britanski ambasador Metju Rikroft je istakao da je rezolucijom „stavljen u centar pažnje podsetnik da bolnice, ambulante i zdravstveni radnici ne mogu da budu mete u ratu“.

Ovo je prva rezolucija koju je usvojio Savet bezbednosti koja se odnosi na potrebu da se zaštite medicinske ustanove u ratnim zonama.

Prema tvrdnjama Lekara bez granica, bilo je 94 napada u Siriji na bolnice i klinike u Jemenu tokom poslednjih šest meseci.

Bolnice i klinike u Južnom Sudanu su u više navrata pljackane tokom protekle tri godine.

„Ovakvi napadi se moraju okončati“, rekao je generalni sekretar UN Ban Ki-Mun u obraćanju Savetu.

Rezolucija su napisale pet nestalnih članica Saveta bezbednosti: Egipt, Japan, Španija, Novi Zeland i Urugvaj.

Rezolucija je predstavljena u vreme kada četiri od pet stalnih članica Saveta – Britanija, Francuska, Rusija i Sjedinjene Države – podržavaju zaraćene strane u Siriji.

Glasanje je usledilo dva dana nakon što su SAS potvrdile da njihovi vojnici, koji su učestvovali u bombardovanju bolnice u avganistanskom gradu Kunduzu, neće odgovarati za ratni zločin.

U napadu, izvedenom prošlog oktobra, ubijena su 42 pacijenta i medicinska radnika, zbog čega se američki predsednik Barak Obama izvinio.

Američki istraga je pokazala da je 16 vojnika, koji su uključeni u ovaj napad, „bili pod stresom“ i da su napravili niz grešaka zbog kojih se ovaj objekat našao na meti i da će zbog toga „biti ukoreni, ali im neće biti suđeno“.

Foto/ Tanjug video

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh