Gradovi

Савет безбедности због Косова остао без дневног реда за фебруар

 Савет безбедности Уједињених нација (УН) није успео да консензусом усвоји дневни ред за фебруар због спора о томе да ли треба наставити до сада устаљену праксу тромесечних дебата о извештајима генералног секретара о мисији Унмика на Косову, јавља Глас Америке (ВОА).

Како преноси ВОА, САД су биле против настављања те праксе, уз подршку пет земаља чланица Европске уније, док се Русија заложила за тромесечне састанке као до сада.

Амбасадор Екваторијалне Гвинеје, председавајући Савета безбедности за фебруар, изјавио је да је Савет безбедности одлучан да преговорима дође до решења.

„Савет безбедности је одлучан да преговорима дође до решења. Наши политички координатори ће наредних неколико дана покушати да пронађу решење, да би се избегло одуговлачење ситуације до 7. фебруара. Ако до тада не буде договора, биће одржано процедурално гласање и биће донета одлука”, рекао је Анатолио Ндонг Мба.

Косово је, додао је, на програму рада за овај месец, зато што је тако предвиђено календаром и време је за тромесечну дебату о Унмику.

Он је подсетио да је у августу Савету председавала Велика Британија, и она није уврстила ту расправу, Кина јесте у новембру, а у децембру се на ванредној седници расправљало о косовској војсци. Али када је реч о редовном распореду, између новембра и фебруара, прошло је три месеца и Косово се аутоматски нашло на календару СБ УН.

„Поједине чланице сматрају да су седнице о Косову свака три месеца пречесте и да би период између извештаја требало да буде дужи, док поједини сматрају да би требало да се држимо успостављених правила. Не могу да предвидим исход преговора, али могу да кажем да су у току и да ако не буде позитивног исхода да одлучимо у преговорима, имаћемо процедурално гласање 7. фебруара. Међутим, то би било за жаљење”, изјавио је амбасадор Анатолио Ндонг Мба, пренео је Танјуг.

Politika

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh