• Novosti online

  Savet Evrope kritikovao Ministarstvo odbrane Srbije zbog knjige o ratu u BiH

  Komesarka Saveta Evrope za ljudska prava, Dunja Mijatović, kritikovala je danas Ministarstvo odbrane Srbije zbog organizovanja promocije knjige „Tuzlanska kapija režirana tragedija“ u kojoj se, kako je ukazala, „falsifikuju činjenice o zločinu“ koji se 1995. dogodio u BiH, saopštio je danas Savet Evrope.

  „Nažalost srpsko Ministarstvo odbrane je organizovalo promociju knjige u kojoj se falsifikuju činjenice o ratnom zločinu u vezi sa 71 osobom nastradalom na Tuzlanskoj kapiji u BiH u maju 1995.“, rekla je Mijatović.

  Upozorila je da je „širenje neistina i dezinformacija u posleratnom kontekstu opasno“ i da potkopava napore ka pomirenju.

  Mijatović je poručila da politički lideri i predstavnici Vlade u Srbiji treba da se usredsrede na borbu protiv nekažnjivosti ratnih zločina, na obezbedjivanje odšteta za žrtve i da podržavaju pomirenje u regionu, umesto da podržavaju širenje stavova koji negiraju ratne zločine.

  „Iskrena ocena prošlosti je od suštinskog značaja za pomirenje i konstruktivnu interakciju različitih zajednica. Verujem da mlade generacije u regionu zaslužuju da budu vaspitane u duhu mira, tolerancije i medjusobnog poštovanja“, navodi se u saopštenju.

  Lokalne grupe za ljudska prava i bošnjački zvaničnici takodje su kritikovali Ministarstvo odbrane Srbije zbog sinoćne promocije knjige Ilije Brankovića „Tuzlanska kapija režirana tragedija“ u Domu Vojske Srbije.

  Mediji u BiH navode da se u toj knjizi osporava presuda Suda BiH kojom je Novak Djukić osudjen na 20 godina zatvora.

  Novinska agencija AP navodi da je Ministarstvo odbrane Srbije ranije objavljivalo knjige bivših oficira osudjenih za ratne zločine u jugoslovenskim ratovima.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com