Gradovi

Savet o uticaju javnog novca na medije

BEOGRAD – Savet za borbu protiv korupcije ponovio je danas da je najveći finansijer medija država, a procene su da su državne i lokalne institucije u prethodne četiri godine potrošile 840 miliona evra, dok je glavni urednik Informera ukazao da su najviše „javnih para“ dobili mediji koji kritikuju vlast

Na konferenciji „Uticaj javnog novca na medije“ u beogradskom Medija centru, Dragan J. Vučićević je rekao da su mediji koje javnost percipira kao bliske vlasti, a to su Pink i informer, dobili 37 miliona dinara, odnosno 17 miliona dinara.

Agencija Beta, kazao je Vučićević, je dobila 57 miliona dinara, Ringijer 234 miliona dinara, RTV oko dve milijarde dinara, Danas 244 miliona dinara, B92 36 miliona dinara, a nedeljnik Vreme 34 miliona dinara…

Članica Saveta za borbu protiv korupcije Miroslava Milenović ponovila je danas podatak iz poslednjeg izveštaja o finansiranju medija, da su državne institucije od 2011.godine do 2014.godine potrošile 60,9 miliona evra za te namene.

„Sa velikom sigurnošću možemo da kažemo da se radi o minimalnom iznosu, pre svega zato što glavni igrači I akteri nisu želeli da udovolje zahtevu I da dostave informacije“, prokomentarisala je ona.

Primetila je, međutiim, da su određene informacije I dalje nedostupne.

„Telekom I Srbija gas kažnjeni su od strane poverenika sa po 180.000 dinara, međutim I dalje tvrdoglavo odbijaju da dostave bilo kakve informacije“, rekla je Milenović i dodala da iz dostupnih informacija, iz finansijskih izveštaja i sa sajta APR-a može da se nasluti samo da se radi o milionskim iznosima I to u evrima.

Kako je rekla, u tom postupku nema tendera, nema javne nabavke, te se sve radi netransparentno.

Savet za borbu protiv korupcije najavio je rad na četvrtom izveštaju, kojim će pokušati da sagleda efekte medijskih zakona, a baviće se i privatizacijom medija.

Foto Tanjug, N. Jovanović/ arhiva, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh