• Ekonomija

  Savet stranih investitora protiv članstva u PKS

  komora,fic,pksFoto: Ilustracija MONDO

  „Zalažemo se za reformu komorskog sistema ali smo protiv obaveznog članstva i obavezne članarine, što je predviđeno Predlogom zakona o privrednim komorama koji je u proceduri usvajanja“, izjavio je potpredsednik FIC-a i direktor Lafarž Srbija, Dimitrije Knjeginjić.

  Reprezentativnost po sili zakona

  Predsednik PKS, Marko Čadež, je ranije kazao da uvođenje obaveznog članstva u PKS od 2017. godine ima za cilj da uspostavi reprezentativnost te asocijacije, i da „privreda pred Vladom Srbije govori jednim jezikom i zastupa jedinstvene stavove, a ne pojedinačnih interesnih grupa“. „Obavezno članstvo nije pitanje novca od naplate članarine, već reprezentativnosti. Cilj nam je da proširimo bazu, da okupimo sve kompanije i u zastupanju pred državnim organima obezbedimo izbalansirano predstavljanje interesa cele privrede“, tvrdi Čadež.

  On je istakao da je priprema tog zakona bila netransparentna i da javnost i udruženja privrednika nisu imala priliku da se izjasne o predloženim rešenjima.

  „Tražimo da se organizuje javna rasprava o budućem zakonu o privrednim komorama, kako bi se preciziralo koje usluge će Privredna komora da nudi, po kojoj ceni, i da li će postojati princip solidarnosti, odnosno da li će samo velika preduzeća plaćati članarinu“, naveo je Knjeginjić.

  Knjeginjić je podsetio da FIC okuplja reprezentativni deo privrede Srbije, odnosno kompanije koje su u Srbiji investirale više od 23,5 milijardi evra, imaju 18 odsto učešća u srpskom BDP-u, i zapošljavaju više od 97.000 ljudi.

  I Američka privredna komora u Srbiji je danas saopštila da se protivi hitnom usvajanju Predloga zakona o privrednim komorama.

  Predlog tog zakona se, kako je navedeno, „pred poslanicima Skupštine Srbije našao bez obavljene javne rasprave“, a njime se uvodi obavezno članstvo u Privrednoj komori Srbije za privredne subjekte i plaćanje članarine od 2017. godine u nivou koji odredi Skupština PKS-a.

  Zakonsku obaveznost plaćanja članarine privrednici vide kao uvođenje parafiskalnog nameta.

  NEMCIMA I AUSTRIJANCIMA ODGOVARA

  Šef delegacije Nemačke privrede u Srbiji Martin Knap podržao je izmene Zakona o komorskom sistemu, uz obrazloženje da će se predviđenim rešenjima povećati reprezentativnost i unaprediti efikasnost u zastupanju interesa srpske privrede.

  „Za nemačke i austrijske kompanije koje posluju u Srbiji, takav zakon bi omogućio da zastupaju svoje interese na način na koji to rade i njihove matične kompanije u svojim zemljama. Uvereni smo da će to popraviti poslovni ambijent u Srbiji i učiniti je privlačnijom za strane investicije“, poručio je Knap.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com