Novosti online

Савез за Србију не одустаје од протеста 13. априла

Део опозиције окупљен око Савеза за Србију организоваће 13. априла у Београду, како су најавили, велики народни протест јер су свесни да председник Србије Александар Вучић, премијерка Ана Брнабић и председница Скупштине Србије Маја Гојковић неће поднети оставке које су тражили пре око месец дана. Осим присталица партија и покрета окупљених у СзС-у, своје присуство су најавили Нова странка Зорана Живковића, Социјалдемократска странка Бориса Тадића и различити покрети.

У међувремену, један од лидера СзС-а Драган Ђилас био је у дводневној посети Вашингтону, где је с америчким званичницима разговарао о ситуацији у Србији. Ђилас се састао с главним директором Националног савета за безбедност за Европу и Русију Џоном Ератом, директором за европске послове Вилијамом Берклијем, замеником помоћника државног секретара Метјуом Палмером и представницима Сената и Конгреса, саопштио је СзС.

У разговору с америчким званичнима Ђилас је истакао оцену „да су демократски процеси у Србији угрожени” и сматра да је неопходан дијалог власти и опозиције који, каже, у Србији не постоји. Рекао им је да не постоје услови за одржавање фер и слободних избора и упознао их са ставом опозиције да под оваквим условима неће учествовати на изборима. Како је саопштено, посебно је било речи о мирним вишемесечним протестима у Србији.

Представници дела опозиције су за то време одржавали састанке на којима се договарају о организацији протеста у Београду. Лидер покрета Двери Бошко Обрадовић каже да је циљ да 13. априла дође већи број људи из Србије у Београд како би власт била приморана да реагује. Други задатак је да их боље чују „режимски медији”, који их, како каже Обрадовић, игноришу три месеца.

„Очекујем масован, али достојанствен, миран и ненасилан протест, као што су били сви до сада за ова четири месеца у више од 100 градова Србије. Биће одржан испред једне од главних државних институција и трајаће до испуњења наших захтева тога или било ког другог следећег дана јер ми одустати нећемо. Позивам све који су против актуелне власти да дођу у Београд и да се заједно изборимо за нормализацију политичких прилика у Србији. Што нас буде више и што смо јединственији у отпору овој власти – то ћемо пре издејствовати испуњење наших захтева за слободу медија и фер и поштене изборе. Трагично је да после 30 година од обнове вишестраначја изнова се боримо за ове основне демократске вредности”, каже за „Политику” Бошко Обрадовић.

Осим партија окупљених око СзС-а, своје учешће на протесту су најавили и опозициона Нова странка, чији лидер Зоран Живковић за наш лист каже да протест 13. априла треба добро осмислити. „То треба да буде скуп који ће на јасан, недвосмислен и енергичан, али и миран начин да покаже режиму решеност опозиције, али и грађана Србије да овако више не може. Треба једном јасно рећи да је доста неистина и злоупотреба”, каже Живковић.

Бивши премијер Србије нема дилему колико би опозициони скуп требало да траје и отворено се залаже да се протести претворе у свакодневне до, како каже, испуњења захтева. „Протест мора да се одржава на истом месту, а то је на платоу испред Дома Народне скупштине, као што је то било 5. октобра”, каже Живковић.

Један од челних људи Иницијативе „Не давимо Београд” Добрица Веселиновић за „Политику” подсећа да они не воде главну реч на опозиционим протестима на којима су присутни од почетка.

„Бићемо сигурно на том протесту, само уколико не буде насиља. Припремамо подршку у виду организованих колона из различитих делова Београда, које ће се слити на централну манифестацију. Такође, организоваћемо и долазак наших другова из различитих локалних фронтова из Србије”, казао је Веселиновић.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh