Gradovi

Savić: Srbija treba da istraje u sprovođenju reformi

BEOGRAD – Predsednika Saveta guvernera Narodne banke Srbije (NBS) Nebojša Savić izjavio je danas da realizacija projekata Srbije sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) spada u grupu najuspešnijih programa koji su do sada urađeni i onih koji se trenutno rade. Savić je, gostujući na B92, kazao da je jako važno da Srbija i dalje istraje i sprovede započete reforme, precizirajući da je pred nama treća godina realizacije programa sa MMF-om.

„Bitno je da hvatamo korak i počnemo da sustižemo evropske privrede ka kojima težimo“, kazao je Savić. Prema njegovim rečima, pred Srbijom su ozbiljni zadaci jer treba da sprovede treću fazu programa sa MMF-om, kao i da fiskalni deficit svede na dva odsto, kako bi dalje mogla da smanjuje javni dug i da ga spustimo na 60 odsto.

On je naglasio i da je veoma važno da stopa rasta Srbije u narednoj godini i dalje raste, i da je realno da ona bude veća od tri odsto. „Mi smo dosta opterećeni tekućim problemima oko javnih preduzeća i strukturnih reformi, a potrebno je otvoriti prostor za rast privatnog sektora, jer je to ključ uspeha. Razvoj privatnog sektora treba da bude taj koji će da povuče zapošljavanje i stopu rasta“, kazao je Savić. On smatra da će MMF insistirati da problematična preduzeća budu rešena do kraja druge polovine 2017, kada će biti finalna revizija aranžmana, navodeći da će sigurno opstati ona za koje postoji ekonomski smisao.

Prema njegovim rečima, nema prostora da loša preduzeća i dalje nastave sa radom, jer se danas na tržištu ostvaruje profit i ako ima profita ima i kredita, ali i obrnuto.

Savić je, odgovarajući na pitanje za koga još ima mesta u državnom budžetu za isplatu bonusa, kazao da nikada nijedan bankar neće ući u tu temu, jer je zadatak centralne banke da obezbedi finansijsku i cenovnu stabilnost.

Foto Tanjug/ O.Toskić, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh