• Novosti online

  SB UN jednoglasno usvojio jednogodišnje produženje isporuke humanitarne pomoći iz Turske u Siriju

  Savet bezbednosti UN danas je jednoglasno usvojio jednogodišnje produženje isporuke humanitarne pomoći iz Turske na severozapad Sirije koji je pod kontrolom pobunjenika, posle američko-ruskog dogovora.

  Ta odluka će obezbediti preko potrebnu pomoć za 3,4 miliona ljudi čiji je život ugrožen zbog gladi.

  Ključno pitanje je bilo da li SB UN treba da odobri produženje isporuke za provinciju Idlib, preko prelaza Bab Al-Hava, za godinu dana ili za šest meseci.

  Zapadne zemlje, UN i humanitarne grupe zalagale su za jednogodišnje produženje, dok je Rusija, najbliži saveznik sirijskih vlasti, insistirala na šestomesečnom.

  Rezolucijom se odobrava produženje isporuke humanitarne pomoći preko prelaza Bab Al-Hava do 10. januara 2022. godine, uz automatsko produženje za dodatnih šest meseci, pod uslovom da generalni sekretar UN Antonio Gutereš podnese izveštaj o „transparentnosti“ operacije isporuke i napretku u isporuci pomoći duž linija sukoba u Siriji, što je bio zahtev Rusije.

  Američka ambasadorka pri UN Linda Tomas-Grinfild rekla je posle glasanja da će životi miliona Sirijaca „bukvalno biti spaseni“ zahvaljujući usvojenoj rezoluciji.

  Ruski ambasador Vasilij Nebenzja nazvao je rezoluciju „prekretnicom na putu ka rešenju sirijske krize i prevazilaženju njenih posledica“.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com