Gradovi

SDP: Euleks prolongira donošenje presude

KOSOVSKA MITROVICA – Građanska inicijativa SDP saopštila je danas da Euleks ponovo, vodeći se političkim aršinima i svojim potrebama, prolongira dostavljanje presude lideru te inicijative Oliveru Ivanoviću čime direktno utiče na sprovođenje drugostepenog postupka i poziva Euleks da presudu dostavi ebz odlaganja.

Kako se navodi u saopštenju GI SDP, iako je prošlo 23 dana od kada je Euleksovo veće, usled političkog pritiska, a nedovoljne profesionalnosti izrekao političku presudu Ivanoviću, pravni tim, stručna i opšta javnost još uvek čekaju da se napiše presuda i dostavi advokatima odbrane, kako bi oni podneli žalbu na „sramnu presudu“.

„Svi mi dobro znamo da je problem napisati obrazloženje zašto osuđuju nekoga koga nijedan svedok nije povezao sa navodima optužnice, ali to nije opravdanje za namerno odugovlačenje, koje je u suprotnostima za međunarodnim pravilima o pravu na

suđenje u razumnom roku“, ukazuje SDP.

Ta stranka poziva Euleks da bez odlaganja dostave presudu advokatima odbrane i navodi da nikakvo odlaganje neće uspeti da umanji interesovanje javnosti, ali i nezavisnih stručnjaka i boraca za zaštitu ljudskih prava, koji željno iščekuju da vide pravno obrazloženje političke presude.

Ivanovića je osudilo Euleksovo sudskog veće, kojim je predsedavala sudija iz Rumunije Roksana Komša, na devet godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih u Kosovskoj Mitrovici 14. aprila 1999.

Izrečenu kaznu izdržava u zatvoru u Kosovskoj Mitrovici a njegovi branioci čekaju da pisanim putem dobiju prvostepenu peresudu na koju će uloziti žalbu Apelacionom sudu u Prištini.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh