• Gradovi

  SDSM Zorana Zaeva pobedio u Skoplju i 56 opština Makedonije

  Vladajući Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) u drugom krugu lokalnih izbora osvojio je mesta za gradonačelnike u još 19 opština, preliminarni su rezultati Državne izborne komisije.

  Ta stranka je u dva kruga lokalnih izbora dobila gradonačelnike u ukupno 56 od 80 opština u Makedoniji, kao i u gradu Skoplju.

  Druga po veličini makedonska stranka VMRO DPMNE je u drugom krugu pobedila na izborima za gradonačelnike u dve opštine, tako da će sada imati prvog čoveka u ukupno pet opština.

  Najveća albanska stranka Demokratska unija za integraciju (DUI) u drugom krugu je pobedila u trci za gradonačenike u osam opština, pa će imati gradonačelnike u ukupno 10 opština, koje su najvećim delom u severozapadnoj Makedoniji.

  Kandidati za gradonačelnike Alijanse za Albance su u drugom krugu pobedili u tri opštine, dok u prvim krugu nisu osvojili nijednu. Demokratska partija Albanaca (DPA), Pokret Besa i Demokratska Partija Turaka su na lokalnim izvorima dobili po jednog gradonačelnika, dok su u tri opštine pobedili nezavisni kandidati.

  Pobedničke partije, dve velike stranke vladajuće koalicije, SDSM Zorana Zaeva i DUI Alija Ahmetija su ocenili sa su oba kruga lokalnih izbora bili fer, demokratski i mirni, dok su rezultate izbora osporili opozicioni VMRO DPMNE Nikole Gruevskog i manja članica Vlade Makedonije Alijansa za Albance Zijadina Sele, koji tvrde da su ih pratile brojne neregularnosti.

  Da su lokalni izbori bili fer i demokratski smatra i predsednik Državne izborne komisije Makedonije Aleksandar Čičakovski, а gradjanska organizacija Most, koja je imala brojne posmatrače, saopštila je da su registrovali manji broj neregularnosti.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com