• Gradovi

  SE: Izbori u Srbiji održani na miran i regularan način

  STRAZBUR – Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope, u danas objavljenom izveštaju, ocenio je da su lokalni i parlamentarni izbori u Srbiji 24. aprila sprovedeni na „miran i regularan način i da su u velikoj meri bili u skladu sa evropskim izbornim standardima“.

  U izveštaju posmatračke izborne misije Kogresa lokalnih i regionalnih vlasti, o kome bi 20. oktobra ovo savetodavno telo Saveta Evrope trebalo da razgovara na zasedanju u Strazburu, naglašava se da su, izuzev „izolovanih slučajeva neregularnosti“, izbori u Srbiji 24. aprila, sprovedeni na „miran i regularan način“ i bili u velikoj meri „u skladu sa evropskim izbornim standardima“.

  „Delegacija Kongresa smatra da postoji prostor za unapređenje praktične strane izbornog procesa, u prvom redu kada se radi o zaštiti tajnosti glasanja i nivoa profesionalizma izborne administracije. Prošireni sastav biračkih odbora doveo je do teškoća u upravlajnju određenim aspektima izbornog procesa, uključujući i prebrojavanje glasova“, navodi se u informativnom izveštaju Kongresa.

  Izvestilac Kogresa Karim Van Ovrmere u izveštaju navodi da je posmatračka izborna misija Kongresa, na poziv Republičke izborne komisije, prisustvovala lokalnim i pokrajinskim izborima 24. aprila 2016. godine.

  Delegacija od 12 članova bila je bazirana u pred izbornom procesu u Beogradu i Novom Sadu, dok je šest timova obišlo 120 biračkih mesta širom Srbije, sa posebnim fokusom na organizaciji regionalnih izboria u AP Vojvodini i glasanju za skupštine opština.

  Kroz ovaj izveštaj Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope pruža podršku reformi u cilju dopune izbornog zakonskog okvira u Srbiji, a koja bi se prvenstveno odnosila na pitanja kao što su finansiranje političkih partija i kampanja, zloupotrebu administrativnih resursa, kvalitet spiska glasača, registraciju kandidata i status manjina u političkim strankama.

  „U cilju jačanja poverenja građana u izborne i demokratske procese, vlasti bi posebnu pažnju trebalo da posvete navodima o široko rasprostranjenoj kupovini glasova, trasparentnosti vlastništa nad medijima i uslovima za rad novinara”, navodi se u izveštaju delegacije Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti koja je pratila poslednji izborni proces u Srbiji.

  Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope naglašava i da je istovremeno sprovođnje izbora na nacionalnom, pokrajinskom i lokalnom nivou dovelo do konfuzije među biračima i ukazuje srpskim vlastima da bi na to pitanje trebalo da razmotre prilikom organizovanja sledećih izbora.

  Foto Tanjug/video, ilustracija

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com