Gradovi

SE: U Hrvatskoj sve više nestale dece izbeglica

ZAGREB – Grupa stručnjaka Saveta Evrope za suzbijanje trgovine ljudima objavila je najnoviji izveštaj o Hrvatskoj u kojem je izražena zabrinutost zbog sve većeg broja nestale dece među izbjeglicama i poziva vlasti u Zagrebu da preduzme mere za sprečavanje takvih slučajeva.

Tu poruku je, piše Jutarnji list, zvaničnom Zagrebu poslao i Torbjorn Jagland, generalni sekretar Saveta Evrope.

Grupa stručnjaka SE za suzbijanje trgovine ljudima je u istom izveštaju pozdravila neke mere koje se preduzimaju, poput usvajanja zakona, osposobljavanja delatnika, dizanja svesti u školama o trgovini ljudima te nacionalnu strategiju o suzbijanju siromaštva i socijalne isključivosti.

No, grupa stručnjaka poznata kao GRETA upozorava i na neka pitanja za čije rešenje treba dodatni napor.

„S obzirom na nedavne izveštaje o velikom broju dečjih izbeglica bez pratnje koja nestaju, identifikacija dece koja su žrtve trgovine ljudima postala je prioritet za celu Evropu“, rekao je Jagland.

Među problemima koje je, kako se navodi, u Hrvatskoj identifikovala grupa stručnjaka SE-a i koji su obuhvaćeni u poslednjem izveštaju, treba identifikovati moguće žrtve među sve većim brojem neregularnih migranata, tražitelja azila i maloletnika bez pratnje.

U izveštaju se izražava zabrinutost zbog sve učestalijih nestanaka dece iz izbegličkih centara i poziva Hrvatsku da učini napor kako bi se spriječili takvi incidenti.

Smatraju da u Hrvatskoj raste broj žrtava trgovine ljudima, pogotovo žena i devojaka koje su često žrtve prisilne prostitucije na jadranskoj obali za turističke sezone, ali i žrtve koje se izrabljuju za rad u poljoprivredi ili građevini.

Foto Tanjug, J. Pap

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh