Gradovi

Sećanje na žrtve Holokausta; Nikolić: Zločin je zaboraviti zločin

Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta

BEOGRAD – Holokaust ne sme biti zaboravljen, jer je zločin zaboraviti zločin, poručio je danas predsednik Srbije Tomislav Nikolić na centralnoj ceremoniji obeležavanja sećanja na žrtve Holokausta.

„A neki bi želeli da ga počinimo, da Holokaust predamo zaboravu ili da se desi nešto još gore, da ga se sećamo površno i pogrešno“, rekao je Nikolić, posle polaganja venac na Spomenik žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu, koji se nalazi u okviru kompleksa nekadašnjeg koncentracionog logora na Starom sajmištu u Beogradu.

Za sećanje i pomisao na Holokaust, rekao je predsednik Srbije, potrebni su vidljivi trajni znaci o kojima može da se razmišlja.

„Kroz spoznaju istorije u svoj svojoj surovosti moramo se stalno podsećati da se istorija ne bi ponovila, na nekom drugom mestu ili u novom ruhu. Tek onda će Holokaust da bude u svesti svih nacija“, poručio je Nikolić, dodajući da 27. Nisana (hebrejski prvi mesec) zajedno za Jevrejima iz čitavog sveta obeležavamo Dan sećanja na Holokaust, tragediju koja je zadesila jevrejski narod, a u kojoj su učestvovali i drugi narodi, voljno ili nevoljno.

Nikolić je istakao i da Srbija nije bila pošteđena monstruoznog plana Konačnog rešenja, te da su Jevreji i svi oni koji su se suprotstavili nacističkoj ideji bili meta progona.

U takvim uslovima, istakao je predsednik Srbije, bila je hrabrost spašavati nekoga ko je bio Jevrejin, a ljudi koji se nisu priklonili okupatoru iskazali su u tim danima veliku hrabrost.

„Širom Srbije građani su pomagali progonjenim Jevrejima. Danas kada nažalost postoji i pojava negacije Holokausta potrebno je na jedan novi način upoznati generacije sa stradanjem Jevreja, Srba, Roma i drugih nacionalnosti i svim pogubnim aspektima nacističke ideologije“, istakao je Nikolić.

On je poručio da Holokaust mora da se prikaže onakav kakav je bio bez ubacivanja trivijalnih, „ali lako svarljivih činjenica“ bez marginalizovanja do negacije i jezive prošlosti i istine.

„Svet se menja i mi moramo da budemo svesni da doprinosimo oblikovanju budućnosti. Način na koji to radimo, da li to radimo činjenjem ili nečinjenjem, na pozitivan ili negativan način, odraziće se na budućnost. Zato je važno da uložimo maksimalan napor da buduće generacije žive u miru i slozi, bez straha od sukoba i ratova“, poručio je predsednik Srbije.

Nikolić je predvodio centralnu državnu komemorativnu ceremoniju odavanja počasti povodom obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta.

Poštu žrtvama su odali i predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, a u ime Vlade Srbije ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Ceremoniji odavanja počasti prisustvovali su i preživeli Holokausta, potomci žrtava, nekadašnji zatočenici logora smrti u Drugom svetskom ratu, predstavnici Saveza jevrejskih opština Srbije, predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, ministri Vlade Srbije, predstavnici Skupštine Srbije, predsednik Skupštine grada Beograda, članovi diplomatskog kora, udruženja i građani.

Preview

TOMISLAV NIKOLIC

Slide

PERFORMANS

Slide

TOMISLAV NIKOLIC

Slide

POLAGANJE VENACA

Slide

VULIN STEFANOVIC GOJKOVIC I NIKOLIC

Slide

POLAGANJE VENACA

Slide

TOMISLAV NIKOLIC

Slide

STEFANOVIC GOJKOVIC I NIKOLIC

Slide

DIPLOMATE

Slide

TOMISLAV NIKOLIC

Slide

ALEKSANDAR VULIN

Slide

TOMISLAV NIKOLIC

Slide

STEFANOVIC GOJKOVIC I NIKOLIC

TOMISLAV NIKOLIC

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh