Zdravlje

Šećer je opasniji nego što mislite

secer-1411632614-48432

 

Ishrana koja se praktikuje na Zapadu i koja je bogata šećerom povećava rizik od raka dojke i metastaziranje na pluća, navodi se u najnovijoj studiji, sprovedenoj na miševima.

Istraživači sa Univerziteta u Teksasu utvrdili su da kada su miševima davali hranu bogatu saharozom, rast tumora se povećao, kao i metastaze, piše britanski „Telegraf“.

Oni su utvrdili i da fruktoza u šećeru, koji se koristi svakodnevno, i kukuruzni sirup, koji sadrži visok nivo fruktoze i koji je sastavni deo mnogih vrsta hrane i pića, podstiče pojavu raka dojke.

U istraživanju je utvrđeno da se kod 58 odsto miševa kojima su davali hranu bogatu saharozom razvio rak dojke.

„Utvrdili smo da unos saharoze, u nivou koji se unosi u ishrani na Zapadu, vodi širenju tumora i metastazama u poređenju sa ishranom baziranom na skrobu“, rekao je lekar Pejing Jang.

U studiji, koja je objavljena u onlajn izdanju časopisa „Istraživanja bolesti raka“ (Cancer Research), utvrđeno je da su se određeni oblici raka kod miševa koji su unosili hranu bogatu saharozom ili fruktozom, brzo i lako širili u odnosu na one koji su unosili hranu sa kontrolisanim nivoom skroba.

Na Vrh