Novosti online

Шећере тражити у декларацији производа

Да ли би се и највећи љубитељи „Старбакса” одрекли омиљеног напитка уколико би на чаши било истакнуто да садржи готово 100 грама шећера или да са само једном порцијом у организам унесу додатних (непотребних) 400 калорија? Размислили би, вероватно, и да је реч о упола мањој количини. Управо објављени резултати истраживања о садржају шећера у појединим топлим напицима попут чаја, чоколаде и кафе на тржишту Велике Британије покренули су још једном глобално питање превеликог уноса шећера и његовог утицаја на све лошије стање нашег здравља.

Др Милка Поповић, начелник Центра за хигијену и хуману екологију Института за јавно здравље Војводине, каже за „Политику” да подаци објављени у Великој Британији не охрабрују и да је ситуација и код нас слична.

– Окружење у коме живимо се потпуно променило у односу на период од пре неколико деценија. Храна је постала доступна, јефтина, укусна, са много додатог шећера, соли и масноћа, привлачна због примамљивих паковања, великих порција и утицајног маркетинга. ТВ и радио рекламе, билборди, штампа, а посебно нове форме рекламирања преко друштвених мрежа, или такозваних адвергејмса (где се кроз игру деци пласирају рекламе), имају посебно снажан утицај на најрањивији део популације – децу и младе. Изложеност овој опасности тако почиње рано и траје цео живот – каже др Поповић и додаје да све форме маркетинга снажно утичу на формирање укуса и избор хране, независно од куповне моћи.

Унос слатких напитака (освежавајућих безалкохолних пића, воћних сокова са додатим шећером, слатких млечних напитака) значајно доприноси укупном уносу шећера, уз осталу храну са високим садржајем шећера, као што су кекс, колачи, слатка пецива, слатки намази, заслађене пахуљице. Наша саговорница објашњава да, срећом, ова мода конзумирања огромних порција топлих напитака у популарним кафе ланцима још није захватила наше тржиште, али зато забрињава учестало конзумирање освежавајућих безалкохолних напитака у којима садржај шећера не заостаје пуно за овим енергетским бомбама.

ОПШИРНИЈЕ У ШТАМПАНОМ И ДИГИТАЛНОМ ИЗДАЊУ

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh