Gradovi

Sedam država EU stavilo van snage Šengen

BEČ – Austrija je odlučila da do februara nastavi sa graničnim kontrolama, koje je ponovo uspostavila od septembra prošle godine, pre svega prema Sloveniji, o čemu je obavestila Evropsku komisiju, koja je saopštila da je sedam država Unije stavilo van snage Šengenski sporazum.

Austrijski kancelar Verner Fajman najavio je u intervjuu bečkom dnevniku „Esterajh“ da će biti pooštrene kontrole na granicama, kako bi se sprečio ulazak migranata koji ne mogu da dobiju azil u toj zemlji.

Austrija je EK obavestila da nastavlja kontrole na svojim međama, pre svega ka Sloveniji, gde i dalje traje izbeglički talas, do februara.

Iz Evropske komisije je rečeno da je trenutno sedam država EU stavilo van snage Šengenski sporazum i sprovodi privremene granične kontrole na unutrašnjim međama Šengena.

Pored Austrije to su Švedska, Danska, Norveška, Francuska, Nemačka i Malta.

Šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc istakao je danas u Briselu da, pošto ne postoji zajedničko evropsko rešenje za izbegličku krizu, postoji potreba za nacionalnim merama.

On je najavio da će Austrija, na sastanku vlade i predsednika devet pokrajina 20. januara, dogovoriti dalje konkretne mere.

Austrija time pokušava da izbegne situaciju da bude suočena sa velikim brojem izbeglica koje Nemačka vraća, nakon odluke da ne propušta migrante koji su krenuli u skandinavske zemlje, jer ih ove vraćaju.

Svakog dana više stotina izbeglica vraćeno je iz Nemačke u Austriju, a inače je prošle godine u Austriji 90.000 lica podnelo zahtev za dobijanje azila.

Foto Tanjug, video/screenshot

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh