• Gradovi

  Šef Delegacije EU u Srbiji: Ocena uspešnosti poboljšanja uslova za izbore nakon početka kampanje

   

   

  Šef Delegacije EU u Srbiji, Sem Fabrici, izjavio je danas da predstavnici Evropskog parlamenta od avgusta 2019. godine posreduju u razgovorima vlasti i opozicije u Srbiji da bi se poboljšali izborni uslovi, ali da će krajnja ocena o uspešnosti tog procesa biti moguća tek pošto se izbori i zvanično raspišu i počne predizborna kampanja, a ocenu će dati kancelarija OEBS-a.

  Fabrici je gostujući u emisiji „Prav ugao“ na RTV Vojvodina rekao da ono što može sada da kaže jeste da je reforma na poboljšanju izbornih uslova počela, da je usvojen niz izmena zakona, i da se polako primenjuje ono što je obećano tokom pregovora u kojima su učestvovali i predstavnici Evroparlamenta.

  „Poruka je da se nastavi ispunjavanje svih uslova, pristup medijima je oblast u kojoj još stvari treba da se uradi. Izbori tek treba da se raspišu, a Misija EU kao i Evropski parlament će posmatrati izbore, i svi mogu da kazu da je to dobar korak napred“, rekao je Fabrici.

  Na pitanje o smanjenju tri meseca pre izbora cenzusa za ulazak u republički parlament sa pet na tri odsto, Fabrici je odgovorio da je stav Delegacije EU jasan i da „prema medjunarodnim standardima i medjunarodnim organizacijama, kao što je Venecijanska komisija, u poslednjoj godini pred izbore nije dobro menjati zakone, naročito ako tome ne prethodi javna rasprava“.

  Ambasador EU u Srbiji je rekao i da „uvek sluša sve koji mu se obrate“, naročito ako su pisma upućena njemu lično, i da razgovara kako sa vlastima tako i s „opozicijom koja hoće da izadje na izbore, kao i sa opozicijom koja na izbore neće da izadje“.

  „U proteklih sedam meseci Evropski parlament je vredno radio s celokupnom opozicijom i s vlastima na unaredjenju izbornih uslova i mi ćemo posmatrati kako će se sprovesti ono što je dogovoreno. Sbrija je na putu ka članstvu u EU i mi ćemo nastaviti da i dalje posvećujemo pažnju vladavini prava, što je široka oblast koja se bavi različitim pitanjima koja nemaju sva veze sa izborima“, rekao je Fabrici.

  On je rekao i da će veliki deo godišnjeg izveštaja o vladavini prava u Srbiji za 2020. godinu biti upravo o primeni preporuka za ostvarivanje boljih predizbornih uslova.

  „Svako ima legitimnu strategiju, tako da mi ne treba da govorimo ljudima šta treba da rade. Mi verujemo da je demokratija ključna stvar i da je parlament mesto gde se ostvaruje demokratija, radili smo sa Skupštinom na unapredjenju izbornih uslova zato što verujemo da izbori treba da se sprovedu i da svi na njima treba da učestvuju. Ako me pitate da li ljudi treba da učestvuju na izborima, ja kazem da“, rekao je Fabrici.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com