Gradovi

Šef NATO-a: Ruske akcije ugrožavaju mirovne pregovore

AMSTERDAM – Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da intenizivni udari ruskih vazduhoplovnih snaga u Siriji na čijoj su meti uglavnom pobunjeničke snage, „podrivaju napore“ za pronalažnje političkog rešenja za sukobe u toj zemlji.

„Ono što vidimo je da su opozicione grupe u Siriji uglavnom meta intenzivnih ruskih vazdušnih udara, a to ugrožava napored da se pronađe političko rešenje sukoba“, rekao je Stoltenberg.

Ti vazdušni udari ugrožavaju mirovne pregovore u Ženevi koje NATO snažno podržava, dodao je Stoltenberg u Amsterdamu, gde se održava sastanak ministara odbrane zemalja članica EU.

„Pojačano prisustvo Rusije, aktivnost u vazdušnom prostoru u Siriji, takođe izaziva pojačane tenzije i kršenje turskog vazdušnog prostora… kršenje vazdušnog prostora NATO“, rekao je Stoltenberg, ističući da to „stvara rizik“, preneo je Rojters.

Potpomognuti ruskim napadima, sirijska vojska i njeni saveznici su prethodnih dana načinili napredak protiv pobunjenika u severnoj provinciji Alepo.

AP Photo/Virginia Mayo

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh