Gradovi

Šef obaveštajaca SAD: Pretnja IS i dalje raste

VAŠINGTON – Pretnja koju predstavlja takozvana Islamska država i dalje raste, uprkos vojnoj akciji protiv džihadista u samom srcu teritorije koju oni kontrolišu, izjavio je danas direktor američke Nacionalne obaveštajne agencije DŽejms Klaper.

On je u godišnjem izveštaju američkom Kongresu o najvećim pretnjama po SAD istakao da je IS „sve sposobnija za upravljanje i podsticanje napada na širok raspon meta u čitavom svetu“, prenela je agencija AP.

On je dodao i da islamističko nasilje predstavlja sve veću pretnju po Sjedinjene Američke Države i da su najopasniji domaći ekstremisti iz redova sunitskih muslimana.

Ti „domaći nasilni ekstremisti“ bi mogli da nađu inspiraciju u prošlogodišnjem napadu na vojnu bazu u Čatanugi, u saveznoj državi Tenesi, kao i napadu na centar za socijalni rad u San Bernardinu u Kaliforniji.

Na domaće ekstremiste će uticaj imati i „visoko sofisticirani mediji“ Islamske države“, kao i „pojedinci u SAD i inostranstvu koji primaju direktna naređenja i konkretne upute od članova ili lidera IS“, istakao je Klaper.

Koalicija na čelu sa SAD pomaže lokalnim snagama u Iraku i Siriji da se bore protiv džihadista, gađajući iz vazduha njihove vođe i naftna postrojenja.

Klaper je, međutim, upozorio da pretnja koju predstavlja IS raste kako se ta grupa širi na Libiju i gradi globalnu mrežu terorističkih ćelija, pristalica i naoružanih grupa koji im izražavaju lojalnost.

„IS je postala nadmoćna teroristička pretnja zahvaljujući svom samoproglašenom kalifatu u Siriji i Iraku, svojim ograncima u drugim zemljama i svojom sve većom sposobnošću da upravlja i inspiriše napade na široki spektar meta u čitavom svetu“, istakao je šef američkih obaveštajaca.

AP-Photo,Militant-Website,-File,

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh