Gradovi

Šef UNHCR: Zatvaranje granica u Evropi će uzrokovati haos

ŽENEVA – Zatvaranje granica unutar Evrope, koje su preduzele evropske države usled zabrinutosti izazvanom izbegličkom krizom, izazvaće „dodatni haos i konfuziju“, upozorio je danas novi šef UNHCR-a Filipo Grandi.

„Veoma sam zabinut zbog vesti koje dobijamo o zatvaranju sve većeg broja evropskih granica duž ‘balkanske rute’, zasto što će to izazvati dodatni haos i konfuziju“, rekao je Grandi tokom posete grčkom ostrvu Lezbosu, a prenela je agencija AFP.

Oko 8.000 izbeglica i migranata su zapeli u Grčkoj, nakon što je Makedonija u nedelju zabranila ulazak Avganistancima i uvela strože kontrole putnih dokumentata za Sirijce i Iračane. To je navelo i druge zemlje duž izbegličke rute da odbijaju ulazak grupama Avganistanaca.

„To će povećati opeterećenje Grčke, koja je već ionako preuzela veliki deo odgovornosti kad je reč o prihvatu izbeglica, a dešava se u trenutku kad još nemamo alternativu“, rekao je Grandi.

On je dodao da je stepen primene programa EU za raspoređivanje oko 160.000 izbeglica iz Grčke i Italije u druge države članice „previše nizak“, a da novi plan za direktno raseljavanje izbeglica iz Turske „još nije počeo da se primenjuje“.

„Zato će zatvaranje granica ili njihova oštra kontrola, u odsustvu legalnih i bezbednih alternativa za izbeglice, intenzivirati haos i verovatno povećati ilegalno kretanje ljudi koje ih dovodi u opasnost“, izjavio je šef UNHCR-a.

Lezbos je prva tačka u Evropskoj uniji na koju stižu hiljade izbeglica i migranata, nakon što su preživeli opasan put iz susedne Turske tražeći bolju budućnošt u Evropi.

Samo od početka godine je više od 100.000 izbeglica i migranata prešlo Mediteran i stiglo u Grčku i Italiju, dok ih je istovremeno 413 poginulo u pokušaju da uradi isto, saopštila je danas Međunarodna organizacija za migracije.

Foto Tanjug, T. Valič, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh