Gradovi

Šefovi diplomatija Rusije i Ukrajine o slučaju Savčenko

MOSKVA – Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov razgovarao je danas telefonom sa ukrajinskim kolegom Pavlom Klimkinom o slučaju ukrajinskog pilota Nadežde Savčenko kojoj se u Rusiji sudi za umešanost u ubistvo dvojice ruskih novinara u Ukrajini i koja štrajkuje glađu.

Lavrov je Klimkinu rekao da je Rusija bila spremna da ukrajinskim lekarima dozvoli pristup Nadeždi Savčenko, ali da zbog njenog ponašanja u sudu poseta nije moguća, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova, a prenosi Rojters.

Zdravstveno stanje Nadežde Savčenko je dobro, navodi se u saopštenju, ali se napominje da niko neće moći da je poseti dok protiv nje ne bude izrečena presuda 21. marta.

Nemačka je danas poručila Rusiji da „hitno oslobodi“ Savčenko uz obrazloženje da je njeno suđenje u Rusiji protivno mirovnom dogovoru koji je postignut sa ciljem okončanja nemira u Ukrajini.

I Kijev je danas tražio hitno oslobađanje pilotkinje Savčenko.

Ona je danas u ruskom sudu poručila da će nastaviti da štrajkuje glađu i uperila srednji prst ka sudiji i tužilaštvu, preneo je AFP.

„Nastaviću da odbijam hranu i vodu ukoliko bude potrebno više od nedelju dana za izricanje presude“, rekla je Savčenko u svom završnom obraćanju.

Izricanje presude počeće 21. marta i trajaće dva dana, preneo je TAS S.

Savčenko je 3. marta najavila da će početi štrajk glađu i da neće prihvatati ni vodu ni hranu nakon što je rusko tužilaštvo tražilo da ona bude osuđena na 23 godine zatvora.

Laurent Gillieron/Keystone via AP

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh