• Politika

  Šefovi sveta u Beogradu! Evo šta su poručili

  oebs, samitFoto: FoNet/Aleksandar Levajković

  Predstavnike 57 država članica OEBS, među kojima su 44 ministara inostranih poslova, u Beogradu pozdravili su premijer Srbije Aleksandar Vučić, ministar spoljnih poslova i predsedavajući OEBS Ivica Dačić, predsednik Parlamentarne skupštine OEBS Ilka Kanerva i generalni sekretar organizacije Lamberto Zanier. Održane su dve plenarne sednice.

  U Skupštini Srbije večeras je održan svečani prijem,a među zvanicama, osim delegata 57 zemalja, bili su i predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Veljko Odalović.

  Šefovi diplomatija zemalja učesnica samita OEBS-a bili su i na svečanoj večeri u Domu garde u Topčideru.

  —————————————————————————————————–

  Šefovi sveta u Beogradu! Evo šta su poručiliŠefovi sveta u Beogradu! Evo šta su poručiliŠefovi sveta u Beogradu! Evo šta su poručiliŠefovi sveta u Beogradu! Evo šta su poručiliŠefovi sveta u Beogradu! Evo šta su poručiliŠefovi sveta u Beogradu! Evo šta su poručiliŠefovi sveta u Beogradu! Evo šta su poručiliŠefovi sveta u Beogradu! Evo šta su poručili

  19.00 – Predsedavajući OEBS i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je večeras da je ta organizacija dala dragoceni doprinos stvaranju uslova za nastavak političkog procesa u Ukrajini. Najavio donošenje odluka na završnom danu ministarskog sastanka u petak.

  18.11 – Ministri spoljnih poslova zemalja članica OEBS su u nastavku plenarne sednice najviše pažnje posvetili krizi u Ukrajini, terorizmu i migrantskoj krizi. Srbija pozitivno ocenjena kao predsedavajuća OEBS-a u rešavanju ukrajinske krize.

  16.05 – Premijer Aleksandar Vučić danas se sastao s diplomatama koje učestvuju na beogradskom skupu ministara OEBS, a među njima i sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini, generalnim sekretarom Saveta Evrope. Diplomate pohvalile Srbiju.

  13.45 – Vučić se sastao sa šefom austrijske diplomatije Sebastijanom Kurcom. Premijer Srbije se sa Kurcom sastao na marginama dvodnevnog Ministarskog saveta OEBS, koji je danas počeo u Beogradu.

  13.00 – Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov zahvalio je danas na iskrenoj solidarnosti koju je Srbija pokazala prema Rusiji u slučaju turskog obaranja ruskog aviona i zahvalio istovremeno na čvrstom stavu Srbije da se svi problemi mogu rešavati dijalogom i bez jednostranih nametanja.

  12.20 – Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto izjavio je danas u Beogradu da se moraju ujediniti snage u borbi protiv terorizma i Islamske države, čije jačanje može dovesti do destabilizacije Evrope.

  11.40 – Premijer Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas, na marginama Ministarskog saveta OEBS u Beogradu, sa generalnim sekretarom Saveta Evrope Tornbjornom Jaglandom.

  11.20 – Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini izjavila je danas da međunarodna zajednica mora da bude ujedinjena u borbi protiv terorizma, koji predstavlja direktnu pretnju za sve zemlje, bez obzira na etničku pripadnost, te da samo saradnja može izgraditi i čuvati globalnu bezbednost i mir.

  11.15 – Tursko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da će se ministri spoljnih poslova Turske i Rusije sastati na marginama sastanka OEBS u Beogradu.

  10.40 – Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da moderna Evropa danas ne može da priušti konflikte i da je glavni prioritet uključivanje zemalja Bliskog istoka u borbu protiv Islamske države.

  10.35Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini sastala se sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom.

  10.25 – Određena je pauza nakon koje će sednica biti nastavljena iza zatvorenih vrata.

  10.10 – Generalni sekretar OEBS-a Lamberto Zanijer kaže da je ovo bila izazovna godina za OEBS, koji se suočavao sa velikim političkim i operativnim problemima, pre svega tokom posredovanja u rešavanju ukrajinske krize.

  10.00 – Predsedavajući OEBS-u, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je cilj predsedavanja Srbije bio postizanje konsenzusa i izrazio nadu da će se na sastanku u Beogradu voditi konstruktivan razgovor o najvažnijim pitanjima. Najveći izuzov tokom predsedavanje Srbije bila je deeskalacija u i oko Ukrajine, rekao je je Dačić na početku Ministarske konferencije OEBS u beogradskoj Kombank areni.

  09.40 – Premijer Srbije Aleksandar Vučić pozdravio je ministre i poručio da je predsedavanje Srbije OEBS-u u teškim trenucima kada svet potresaju teroristički napadi i migrantska kriza dokaz da Srbija može biti faktor stabilnosti. On je upozorio da Balkan treba da zadrži mir i istakao da Srbija pripada Evropskoj uniji.

  09.35 – Počela plenarna sednica koju je otvorio predsedavajući OEBS-a i šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

  09.20 – U toku zajedničko fotografisanje ministara i drugih šefova delegacija.

  ———————————————————————————————–

  Ministarskim savetom biće zaokruženo jednogodišnje predsedavanje Srbije tom organizacijom.

  Paralelno sa plenarnim sednicima Ministarskog saveta, ambasador Volfgang Išinger će, na marginama skupa, predstaviti završni izveštaj Panela eminentnih ličnost, a tokom popodneva prvog dana zasedanja očekuje se i sastanak ministarske Trojke – Švajcarske, Srbije i Nemačke.

  Tokom popdneva 3. decembra specijalni predstavnik predsedavajućeg OEBS za Ukrajinu Martin Sajdik i šef posmatračke misije Ertrugul Apakan obavestiće delegacije o angažovanju OEBS u Ukrajini.

  U petak se očekuje sastanak delegacija OEBS koji će voditi predstavnik Nemačke, kao novi predsedavajući tom organizacijom, a Ministarski sastanak će biti završen konferencijom za novinare aktuelnog i budućeg predsedavajućeg OEBS Ivice Dačića i ministra inostranih

  poslova Nemačke Frank-Valtera Štajnmajera, kao i generalnog sekretara OEBS Lamberta Zaniera.

  Kombank Arena je pretvorena u konferencijski centar koji će primiti više od 1.000 predstavnika delegacija i 44 ministra spoljnih poslova.

  Link Izvora

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com