• Novosti online

  Sejdinović: Udruženja upoznata sa nekim detaljima istrage o nestanku novinara

   

   

  Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović izjavio je da su novinarska i medijska udruženja na današnjoj vanrednoj sednici Radne grupe za bezbednost novinara u Beogradu, upoznata s „nekim detaljima istrage“ nestanka novinara Stefana Cvetkovića.

  Sejdinović je posle sastanka Radne grupe koju, pored medijskih udruženja, čine i predstavnici Republičkog javnog tužilaštva i policije, kazao agenciji Beta da su predstavnici udruženja na sastanku poručili da su te informacije primili k znanju, da su o nekim detaljima obavešteni i putem zvaničnih saopštenja nadležnih organa, i da su upoznati sa navodima koje je izneo Cvetković.

  „Poručili smo im i da nam nije cilj da sudimo ili presudjujemo o tome šta se desilo, već da se nadamo da će, ukoliko dodje do sudskog prcesa, to biti utvrdjeno u tom procesu, te da ćemo pažljivo pratiti tok dogadjaja“, kazao je predsednik NDNV.

  Sejdinović je naveo da su udruženja izrazila oštar protest zbog „problema s funkcionisanjem institucija“ u slučaju nestanka Cvetkovića.

  „Pre svega, ukazali smo da je potpuno neprihvatljiva politička zloupotreba slučaja i to da najviši državni funkcioneri iznose u javnost detalje istrage. Umesto da stvari vrate u institucije sistema, oni su stvarali još veću paniku i dramu uvodeći u priču razne teorije zavere“, rekao je Sejdinović.

  Dodao je da su udruženja izrazila protest i zbog „curenja informacija iz istrage“, koje su bile objavljivane u pojedinim medijima, upozoravajući da je to „veliki problem i za evropski put Srbije“.

  „Ukazali smo i na druge nepravilnosti u slučaju nestanka novinara Cvetkovića, izmedju ostalog i na to da 48 časova nismo znali gde se on nalazi“, naveo je Sejdinović.

  Govoreći o obnovi rada Radne grupe za bezbednost novinara, on je kazao da su predstavnici udruženja zauzeli stav da bi bilo važno da to telo počne da funkcioniše zbog izuzetno teške situacije u oblasti bezbednosti novinara u Srbiji.

  Od tužilaštva i policije, udruženja su zatražila i odgovor na zahtev za konkretne aktivnosti u pojedinim slučajevima napada i pritisaka na novinare, navodeći da će odluka o eventualnom povratku u to telo zavisiti od odgovora policije i tužilaštva.

  „Smatramo da to telo mora da služi svojoj svrsi, odnosno da utiče na unapredjenje rada državnih institucija u svim slučajevima koji se tiču bezbednosti novinara, a ne da ono bude neka vrsta alibija države da se njihovi neuspesi prebacuju na novinarska i medijska udruženja“, rekao je Sejdinović.

  Cvetković je juče u Beogradu održao konferenciju za novinare na kojoj je rekao da su ga u noći izmedju 13. i 14. juna otela trojica ljudi u Beloj Crkvi, dok je Osnovno javno tužilaštvo u Vršcu i Više javno tužilaštvo u Pančevu saopštilo da su protiv njega pokrenuli istragu zbog lažnog prijavljivanja otmice.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com