Novosti online

Сексизам на амерички начин

Стидите се.

То је порука Хилари Клинтон (68) за жене које не гласају за њу. Бивша прва дама довела је недавно на предизборни скуп некадашњу државну секретарку Мадлен Олбрајт (78) која је поручила женским гласачима да „у паклу постоји посебно место резервисано за жене које не помажу једна другој”. Клинтонова је пробала да повећа шансе у Њу Хемпширу који, према анкетама, већински подржава њеног страначког ривала Бернија Сандерса (74), али је себи пуцала у ногу, доказујући да је у великом раскораку са садашњом генерацијом младих, па и младих жена, као и да никако није феминисткиња, већ више пута потврђени политички опортуниста.

Коментари на наступ Олбрајтове веома су лоши. Оцењени су као патерналистички, снисходљиви, претећи и пар екселанс сексистички, све оно против чега се феминисткиње боре, преноси „Њујорк тајмс”. Зар није чист сексизам да од некога тражите да подржи извесног кандидата само због његовог пола? И шта би се догодило да је неки мушкарац позвао друге мушкарце да гласају за њега јер мушкарци морају да се држе?

Олбрајтова, као прва државна секретарка, и Клинтонова, која би могла да буде прве председница, важе за феминистичке идоле своје генерације, иако су оне, показало се, лажни идоли. Сетимо се да је бивша прва дама гледала да на сваки начин облати жене које су њеног мужа оптуживале са сексуалне нападе, сексизам или су једноставно тврдиле да су имале аферу са њим. Да би спасла каријеру свог супруга Била Клинтона и започела своју, Хилари је нагрдила Монику Левински, а у заштиту младе практиканткиње није стала ни друга „икона” феминизма, Мадлен Олбрајт, која је предводила америчку дипломатију за време Била Клинтона. Њих две су још тада показале убитачну жељу за политичким опстанком када су биле највећи заговорници бомбардовања Србије, интервенције која је требало и да пажњу јавности скрене са скандала Левински. Занимљиво је да о месту које је најбоље описао Данте Алигијери говори Олбрајтова која је не само бомбардовала Србију већ је и казала да смрт пола милиона ирачке деце од глади није превисока цена америчких санкција према Ираку.

Стиче се утисак да је убацивање оваквих људи у кампању знак очаја изборног штаба Клинтонове пред данашње изборе у Њу Хемпширу, држави у којој се очекује Сандерсова глатка победа. У Ајови, где су се прошле недеље одиграо први партијски окршај, Клинтонова је победила са минималном подршком, при чему је 84 одсто гласача млађих од 29 година гласало за Сандерса. Према истраживању листа „Ју-Ес-Еј тудеј”, половина жена старосне доби од 18 до 34 године које се изјашњавају као гласачи демократа или неопредељене нагињу ка сенатору.

Реакције нису лоше само због изјаве Олбрајтове већ и због интервјуа Глорије Стајнам, где је ова позната феминисткиња истакла да девојке гласају за Сандерса и волонтирају у његовом штабу да би тамо упознале младиће.

„Када сте млади мислите о томе где су младићи, а младићи су са Сандерсом”, казала је Стајнамова.

Тако је једна бранитељка Клинтонових превидела да жене треба да имају слободу избора уместо да им се говори за кога да гласају, док је друга увредила младе жене спочитавајући им да не мисле о политици већ о момцима и подучавајући их да треба да одрасту и гласају за Клинтонову. Јасно је да ни код Клинтонове ни код Олбрајтове нема никаквог принципијелног става, па ни у феминизму. Тако Олбрајтовој ово није први пут да помиње где иду жене које гласају за мушкарце и тај њен мото је једном чак и завршио на шољи „Старбакса”. За то се ухватила и тадашња кандидаткиња за потпредседницу Сара Пејлин поручујући да би Олбрајтова требало да подржи и њу, републиканску кандидаткињу. Одговор Олбрајтове био је да није мислила на политичку подршку. А сада видимо да је управо мислила на политичку подршку, и то не свих жена, већ једне конкретне жене – Хилари Клинтон. Да је тако сведочи и да нема подршке за кандидаткињу републиканаца Карли Фиорину. Државна секретарка Била Клинтона је исто тако поручила да неки проглашавају политичку револуцију а да би највећа политичка револуција била жена на челу САД. При том је под „неки” подразумевала Сандерса који је прогласио политичку револуцију, па је јасно да ови напади имају све везе са изборима и моћи, а никакве са правима жена.

Многе младе жене кажу извештачима са ових избора да сумњају у аутентичност Хилари Клинтон. Она у кампањи инсистира на томе да је жена јер схвата да су у моди

кандидати који иду против естаблишмента. Пошто Сандерс тврди да је систем намештен у корист богатих и моћних, она говори да је систем намештен у корист мушкараца.

Клинтонова је досад већ била све што је требало да буде: противник истополних бракова, заговорник истополних бракова, подржавалац уговора о слободној трговини, противник уговора о слободној трговини. Подржавала је или одбијала ствари не из принципа, већ због политичке користи. Врхунски цинични опортунизам показала је током афере Левински и рата против Србије. То што сада ружи жене које гласају за Сандерса сасвим се складно уклапа у њен калуп понашања – нападај све жене које оптуже твог мужа или те не подрже. Хилари Клинтон је доследна у борби за политички опстанак, и ту јој младе жене које гласају за демократе могу веровати на реч да је сто одсто аутентична.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh