• Gradovi

  Selaković i Vulin otvorili ćelije za invalide u Zabeli

  POŽAREVAC – Ministar pravde Nikola Selaković i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin otvorili su danas renovirani i prilagođeni deo petog paviljona požarevačkog zatvora Zabela namenjen smeštaju starijih osuđenika i osuđenika sa invaliditetom.

  Investicija kojom je obezbeđen smeštaj 30 osoba sa telesnim nedostacima košta 17 miliona dinara i obezbeđena je iz budžeta Republike Srbije, rekao je ministar pravde napominjući da je Zabela prvi zatvor u Srbiji u kojem je na poseban način opremljen deo za osobe sa invaliditetom i starije osobe.

  „Na taj način Ministarstvo pravde i Uprava za izvršenje krivičnih sankcija se pripremaju za otvaranje Poglavlja 23, a posebno dela koji se odnosi na osnovna prava, odnosno dostojanstvo pritvorenika“, rekao je Selaković.

  On je podsetio da je pre četiri godine, kad je ova vlada preuzela odgovornost, Srbija bila na prvom mestu po prenaseljenosti zatvora, ali da je u međuvremenu svoj položaj poboljšala za deset mesta.

  Selaković je najavio niz novih investicija u zatvore širom Srbije koji će obezbediti uslove za normalan život pritovrenih i osuđenih lica „dostojan čoveka“, kao i jačanje sistema alternativnih sankcija.

  Vulin je pohvalio Ministarstvo pravde zbog posebne brige za osobe sa invaliditetom i stara lica.

  „Svako ljudsko biće ima pravo na svoje dostojanstvo bez obzira na situaciju u kojoj se nalazi. Osobe sa invaliditetom imaju pravo da budu dodatno zaštićene i da im se obezbedi mogućnost za normalan život“, rekao je Vulin.

  U celom zatvorskom sistemu u Srbiji, koji ima više od 10.000 pretvorenih i osuđenih osoba, svega 69 osoba ima neki telesni nedostatak, kao što su amputacija uda, slepilo na jedno ili oba oka, ili neki drugi teži oblik deformiteta.

  Prema podacima Uprave, u sistemu krivičnih sankcija nema osuđenika starijeg od 80 godina.

  Požarevačka Zabela od skoro ima i dve nove montažne kućice namenjene porodičnim posetama, koje su proizveli sami osuđenici tokom izdržavanja kazne.

  Foto Tanjug/ N. Milošević, arhiva

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com