Gradovi

Selaković: Proširenje primene prekršajnog naloga

BEOGRAD – Predloženim izmenama Zakona o prekršajima predviđeno je proširenje primene prekršajnog naloga na veći broj prekršaja, izjavio je danas ministar pravde Nikola Selaković.

On je naveo da je od početka primene tog zakona marta 2014. godine, saobraćajna policija izdala je ukupno 1.123.364 prekršajnih naloga.

Obrazlažući poslanicima predložene izmene, Selaković je rekao da je od tog broja samo 1,48 odsto ili 16.625 osporeno po osnovu zahteva za sudsko odlučivanje, a da je broj dobrovoljno plaćenih novčanih kazni iz prekršajnih naloga vrlo veliki – 835.245 i čini visokih 75 odsto.

To je, prema njegovim rečima, značajan napredak u odnosu na 20 odsto dobrovoljno plaćenih kazni izrečenih sudskim presudama.

Selaković je naveo i da je na osnovu izdatih prekršajnih naloga dobrovoljno plaćen iznos od 16,7 miliona evra.

Ministar je naveo da je u toku primene Zakona o prekršajima uočena potreba bržeg zaključivanja sporazuma o priznanju prekršaja, pa je potrebno ukinuti neopravdana ograničenja za zaključenje sporazuma o priznanju.

On je rekao da su ograničenja na koja treba ukazati kao problem u praksi, na primer kod prekršaja kod kojih raspon predviđene novčane kazne po drugim propisima sa stanovišta zaključenja sporazuma krajnje neracionalan i necelishodan, poput kazni od 800.000 do milion dinara ili od 100.000 do 120.000 dinara.

Selaković je kazao da je potrebno rešiti problem ograničenja mogućnosti sporazumevanja okrivljenih i podnosilaca zahteva u odnosu na obim zaprećene zaštitne mere.

Kada su u pitanju predložene izmene Zakona o uređenju sudova, Selaković je objasnio da se produžava rok da Visoki savet sudstva preuzme nadležnosti koji se odnose na poslove pravosudne uprave, ovlašćenja za donošenje akta kojim se uređuje unutrašnje uređenje i rad suda, nadzor nad primenom tog akta, nadležnosti vezanih za predlaganje i obim neophodnih budžetskih sredstava, nadzor nad raspodelom tih sredstava, preuzimanje arhive i zaposlenih koji u Ministarstvu obavljaju poslove koji sada obavljaju poslove koji se preuzimaju.

Novi rok je 1. januar 2017. godine, a pomeren je, prema objašnjenju Selakovića, kako bi se obezbedili svi uslovi za rad Visokog saveta sudstva.

Foto Tanjug, J. Pap

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh