Gradovi

Selaković: Spona ljudskih prava i pravosuđa nikad vidljivija

BEOGRAD – Ministar pravde Nikola Selaković rekao je danas da se čini da je spona pravosuđa i ljudskih prava vidljivija i snažnija nego ikada, u trenutku kada se Srbija nalazi na sredini reformskog perioda i na korak od otvaranja Poglavlja 23.

„Ta veza se odražava u dve ravni, uslovljene ulogom koju pravosuđe ima u zaštiti ljudskih prava“, rekao je Selaković na obeležavanju početka novog projekta Saveta Evrope „Pravosuđe na temeljima ljudskih prava“.

Prema rečima ministra, finalno je ishodište u borbi za zaštitu ljudskih prava je nezavisno, nepristrasno, stručno, odgovorno i efikasno pravosude, jer su tužilaštvo i sud institucije koje su dužne da postupaju u slučaju da kada se ne poštuju Ustavom i zakonom propisane garancije ljudskih prava.

Selaković je iskakao da oblast ljudskih prava nesumnjivo predstavlja jednu od oblasti u kojima je borba za usklađivanje sa evropskim standardima najintenzivnija, budući da se evrospki propisi i zakonodavstvo konstantno menjaju i postaju sve složeniji.

„Još intenzivniji je proces izgradnje standarda poštovanja i zaštite ljudskih prava, kroz tumačenje Evropske Konvencije u praksi Evropskog suda za ljudska prava“, naveo je Selaković.

Ministar je podržao projekat čija je ideja da se obezbede specifična znanja i studentima pravnih fakulteta kao pravnicima u nastajanju, tako i iskusnim sudijama i tužiocima.

To je, kako je ocenio, pravi je način da se istovremeno ulaže i u sadašnjost i u budućnost.

Pomenuti projekat ima za cilj da podrži pravosuđe u Srbiji u ostvarenju ambicioznih ciljeva postavljenih u Akcinom planu za reformu pravosduja 2013-2018, kao i da pospeši dijalog između nacionalnih sudova i Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu po pitanju zaštite ljudskih prava na nacionalnom nivou.

Kroz Projekat će takođe biti pospešeno obrazovanje budućih diplomiranih pravnika, implementacijom Evropske konvencije o ljudskim pravima u sve relevantne predmete kako bi znali da se za svako pravno pitanje može naći rešenje u sudskoj praksi Evropskog suda i kako bi savladali metodologiju primene u praksi.

Foto Tanjug, Z. Žestić

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh