• BG

  Selaković u Rimu: Temelji odnosa Srbije i Vatikana zasnovani na zajedničkim vrednostima

  Šef srpske diplomatije Nikola Selaković izjavio je večeras u Rimu da su temelji odnosa Srbije i Vatikana jaki, duboki i zasnovani na zajedničkim vrednostima i interesima.

  Otvarajući izložbu „Srbija i Vatikan 1878-1914“ na pontifikalnom Lateranskom univerzitetu, Selaković je rekao da ona svedoči „o bogatoj stogodišnjoj istoriji diplomatskih odnosa Srbije i Svete Stolice“, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

  Selaković je kazao da je Srbija od početka novovekovne državnosti nastojala da sa Vatikanom uspostavi „efikasnu komunikaciju“ kako bi pitanje odnosa medju hrišćanima bilo rešavano na miran i moderan način, „u skladu sa naprednim srpskim ustavotvornim rešenjima iz 19. Veka“, navodi se u saopštenju.

  „Podsećam vas da su gradjani Srbije rimokatoličke veroispovesti još od Sretenjskog ustava uživali puna verska prava i slobode“, naveo je Selaković.

  On je rekao da Srbija i Vatikan „i danas razvijaju saradnju zasnovanu na razumevanju“, i, kako se navodi, ukazao da je za Beograd „od velike važnosti“ vatikanska pozicija prema nezavisnosti Kosova.

  „Boreći se za očuvanje svog teritorijalnog integriteta i suvereniteta na Kosovu, Srbija insistira na tome da je kulturno nasledje u našoj južnoj pokrajini ne samo srpsko, već da je reč o nasledju hrišćanske Evrope“, kazao je šef srpske diplomatije.

  Dodao je da „hrišćanski temelji Evrope ne mogu da budu sačuvani bez minimuma svehrišćanskog jedinstva i kohezije“.

  Uz Selakovića, prisutnima su se obratili i sekretar Vatikana za odnose sa državama Pol Ričard Galager i ambasador Srbije u Vatikanu Sima Avramović.

  Izložbi su prisustvovali diplomatski predstavnici brojnih zemalja u Vatikanu, medju kojima su SAD, Rusija, Velika Britanija, Španija, Grčka, Češka, Slovačka. //

  Beta

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com