Gradovi

Seljimi: Najava Mustafe nije smetnja dijalogu

BEOGRAD – Zamenik ministra spoljnih poslova Kosova Petrit Seljimi smatra da najava premijera Ise Mustava da neće putovati u Brisel nije smetnja dijalogu Beograda i Prištine, i da će se on voditi dok god i jedni i drugi budu želeli da postanu deo evropske zajednice.

„Dijaloga će biti, kompromisa će biti, to je vrednost EU, osim ako ne bude dramatične krize da neko ne poludi potpuno“, rekao je Seljimi u telefonskom ukjučenju za regionalnu N1TV.

O najavi Mustafe da ne putuje u Brisel na nastavak dijaloga Beograda i Prištine, Seljimi kaže da je to principijelan stav, budući da Brisel, kako kaže, već više od godinu dana kasni sa liberalizacijom viza za stanovnike Kosova.

Seljimi tvrdi da je Priština bila u obavezi da ispuni duplo teže uslove od ostalih zemalja kako bi stigla do tog cilja, i da očekuju da evropski komesar za migracije Dimitris Avramopoulos, uskoro poseti Prištinu i da pozitivnu ocenu o viznoj liberalizaciji. „Vode se pregovori i razgovori sa Vašingtonom i sa Briselom da to što je obećano Kosovu, i što smo mi ispunili, da će to da se desi“, kaže Selimi.

Tvrdi i da Priština ne odbija da formira Zajednicu srpskih optšina, kao i da narednih dana treba da počne rad na Statutu.

Razlog za formiranje Zajednice srpskih opština, prema njegovim rečima je, ukidanje „nelegalnih institucija“ Srbije na Kosovu. To je, kaže, paralelni proces – „da damo ustavna prava srpskoj zajednici, a da se Srbija istovremeno povuče i ukine nelegalne paralelne institucije što se još nije desilo”, rekao je Selimi.

Govoreci o Specijalnom sudu za ratne zločine koje je počinila OVK , Seljimi je rekao da se na njegovom uspostavljanju radi punom parom.

“Već je promenjen Ustav i sada treba da se radi na ratifikaciji sporazuma Holandije i Kosova, prema kojem kosovski zakoni treba eskteritorijalno da se poštuju na teritoriji Holandije”, rekao je Seljimi dodao da je reč o delikatnom pravnom procesu na kojem se radi već nedeljama, i da će taj sporazum biti jedna od prvih tačaka zimskog zasedanja Skupštine Kosova.

Seljimi je odbacio svaku povezanost između presude Oliveru Ivanoviću i uspostavljanja Specijalnog suda za zločine OVK. On, naime, tvrdi da se još ne zna ni da li je OVK počinila zločine, jer to tek treba da utvrdi Specijalni sud, dok su krivičnu odgovornost Ivanovića, kako kaže, utvrdile evropske sudije iz Euleksa.

Zamenik šefa diplomatije Kosova tvrdi i da Beograd nije predlagao da se u Briselu razgovara o kulturnoj baštini, sve dok Kosovo nije apliciralo za članstvo u Unesku. On poručuje da se o kulturnoj baštni neće ni razgovarati sve dok Kosovo ne postane član Uneska, što Selimi očekuje 2017. kada će, kako kaže, biti obezbeđana tri glasa koja su im prošli put nedostajala.

“Neće se pričati o baštini, već o telekomunikacijama, letovima između Prištine i Beograda, možda o železnicima, ali ne o baštini”, poručuje on.

Seljimi je rekao i da Priština nema razloga da se izvinjava za uništavanje crkava i manastira 17. marta 2004. godine.

“Da li ste čuli ijednog srpskog zvaničnika da se izvinio? Za spaljenih 300 džamija, niko se nikada nije izvinio. Izvinjenje treba da počne od onoga ko je počeo rat, a ne od žrtve. Kosovska vlada je platila sve crkve koje su vandali atakovali 2004, a Srbija je platila nula centi, nula dinara za stotine islamskih bogomolja koje su namerno uništavane od strane srpske vojske”, rekao je on i dodao:

„Normalizacija odnosa Beograda i Prištine je u toku, a do pomirenja će doći tek kada se neko od srpskih zvaničnika izvini za zločine počinjene 1998. i 1999.“.

Foto Tanjug, S. Radovanović/ arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh