Svet

Senders i Tramp uzdrmali establišment

Pobede „autsajdera“ na unutarstranačkim izborima u Nju Hempširu

* Njujork tajms komentariše kako i Senders i Tramp „jašu na besu radničke klase“, što je, zajedno sa velikom izlaznošću, doprinelo njihovim „odlučnim pobedama“ * Komentator Hafington posta, posle glasanja u Nju Hempširu, zaključuje da Amerikanci decenijama nisu bili tako ideološki podeljeni, možda od „ere Vijetnama 1968“, kao danas

Autor: M. Mitrović

Konkord, Mančester (Nju Hempšir, SAD) – – Berni Senders iz Demokratske stranke i republikanac Donald Tramp pobednici su drugog po redu unutarstranačkog glasanja za izbor kandidata za predsednika Sjedinjenih Država. Na glasanju u utorak u državi Nju Hempšir senator iz Vermonta Senders pobedio je bivšu državnu sekretarku Hilari Klinton osvojivši 60 odsto glasova, dok je njegova protivnica dobila 38,4 odsto. Donald Tramp je sa 35,1 odsto pobednik među republikancima, ispred Džona Kasića (15,9 odsto) i Teda Kruza (11,6 odsto).

Berni Senders je, piše Vašington post, svojom odlučnom pobedom osramotio Hilari Klinton u državi u kojoj je pobedila pre osam godina, kada se takođe borila za demokratsku nominaciju, na kraju je izgubivši od Baraka Obame. Sendersova pobeda „potvrdila je snagu njegove ikonoboračke kampanje i snagu buntovničke poruke“ koja Klintonovu predstavlja kao oličenje „stare garde“, navodi list. Ishod je doneo prednost Sendersu, na početku borbe za demokratsku nominaciju koja će se, kao i republikanska, odvijati sve do juna. Vašington post podseća da je Hilari Klinton na prvom glasanju u Ajovi Sendersa pobedila „najmanjom mogućom razlikom“ u glasovima, pa će sada morati više da se potrudi „protiv samoproklamovanog demokratskog socijaliste kojeg je optužila da prodaje maglu“.

„Ljudi imaju svako pravo da budu ljuti, ali oni su gladni. Gladni su za rešenjima“, rekla je Klintonova, potpuno u skladu sa svojim stavom o „prodavanjumagle“, u svom kratkom govoru nakon saopštavanja rezultata, pošto je pozvala Sendersa i čestitala mu. Senders je, pak, ponovio svoj zahtev za „političku revoluciju“ i osudio pohlepu Volstrita.

„Svi ćemo doći zajedno i reći jasno i glasno da vlada naše velike nacije pripada svima nama, a ne samo nekolicini bogatih donatora kampanje“, rekao je Senders, koji Klintonovu označava kao kandidata Volstrita.

Njujork tajms komentariše kako i Senders i Tramp „jašu na besu radničke klase“, što je, zajedno sa velikom izlaznošću, doprinelo njihovim „odlučnim pobedama“ u Nju Hempširu. List takođe ocenjuje da pobede dvojice „autsajdera“ predstavljaju veliki ukor političkom establišmentu. Tramp profitira zahvaljujući rasipanju glasova među više republikanskih kandidata i „najjači je među biračima zabrinutim zbog ilegalnih imigranata, ekonomskog previranja u začetku i pretnje terorističkog napada u SAD“.

Senders je, pak, „predložio nedvosmisleno liberalan program podizanja poreza i nametanja regulacije Volstritu, privlačeći podršku širokog profila birača, čak je (Hilari Klinton) potiskujući od žena, uz njegovu jaku kampanju među mladima“, navodi Njujork tajms.

Menadžer kampanje Klintonove Robi Muk s optimizmom je objavio da će se „pažnja neizbežno usmeriti“ na Nevadu i Južnu Karolinu, u kojima će biti održani naredni unutarstranački izbori 20. i 27. februara. I Klintonova i Senders nastoje da pridobiju glasove manjina. Nedugo posle objave rezultata u Nju Hempširu, Senders je otišao na sastanak sa Alom Šarptonom, borcem za građanska prava i TV voditeljem, popularnim među Afroamerikancima. Klintonova, koja se zalaže za kontrolu naoružanja, traži podršku od afroameričkih majki koje su u puškaranjima izgubile decu. Neke od njih bi mogle agitovati za Klintonovu u Južnoj Karolini, piše Vašington post.

„Pojačaće se takođe i prikupljanje novca (za kampanju) – i već jeste“, piše list navodeći da se Sendersov tim čak i pre nego što je on posle pobede u Nju Hempširu održao govor obratio pristalicama ovakvim SMS-om: „Uz vašu pomoć upravo smo pobedili u Nju Hempširu! Odgovori DAJ za doprinos od 10 dolara sa svog telefonskog računa i zadrži svoju prednost“.

Komentator Hafington posta, posle glasanja u Nju Hempširu, zaključuje da Amerikanci decenijama nisu bili tako ideološki podeljeni, možda od „ere Vijetnama 1968“, kao danas. Oni su „duboko i strastveno“ u kampanji i tako će ostati čitave godine, navodi se u tekstu. „Voleli ih ili ih se gnušali, i Tramp i Senders donose horde novih birača koji su prethodno bili nezadovoljni. Sendersove pristalice besne prilikom svakog poređenja njih dvojice – Tramp je, najzad, fontana rasističkih uvreda i autoritarnog razmišljanja. Ali činjenica je da obojica njuhempširskih pobednika šire bazu birača“, piše u komentaru.

Senders, navodi se dalje, cilja pre svega na mlađe birače, nauštrb Hilari Klinton; Tramp cilja na birače iz srednje i niže srednje klase koje privlači njegov čvrstorukaški biznis pristup, kao odgovor na Sendersovo zalaganje za više regulacije. Loš znak je za demokrate, smatra komentator Hafington posta, što su republikanci, izgleda, „nešto motivisaniji i besniji“, ali većina birača kaže da je zabrinuta ili „veoma“ zabrinuta zbog stanja američke ekonomije.

„Za sada, birači kažu da žele ili više vlade (Senders) ili autoritarnog biznismena (Tramp). A to je rasprava koja se odvija vekovima.“

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh