Gradovi

Sertić: Fedus fondacija dobrodošla i potrebna Srbiji

Predstavljena Fondacija Fedus

BEOGRAD – Fondacija Fedus Srbija (Foedus-pakt) je večeras najavila niz aktivnosti na promociji vrednosti koje povezuju kulturu, obrazovanje, razvoj preduzetničkog duha i podsticanje solidarnosti, a ministar privrede Željko Sertić je poručio da su takve fondacije dobrodošle i potrebne Srbiji.

“U čudnom vremenu je ne samo Srbija, veliki su izazovi u celom svetu. Evropa prolazi kroz težak period i postavlja se pitanje sistema vrednosti, šta su nam ciljevi i gde su granice”, rekao je Sertić na svečanosti u hotelu Hajat, gde je predstavljena italijanska Fondacija Fedus i njen novoosnovani ogranak u Srbiji.

Sertić je kazao da su Srbiji potrebni putokazi kako bi znala da je na pravom putu, odnosno prajatelji koji su se dokazali i stoje čvrtsto na svojim nogama.

“Prijatlji koji mogu da nam budu putokazi u pronalaženju pravog puta, a Fedus može da nam bude putkaz kako da budemo bolji, ali i da prikažemo ono što je vredno u našoj kulturi i da to bude prepoznato u svetu. Mi zaslužujemo da budeo deo sveta i vaše prisustvo ovde to i dokazuje”, naglasio je Sertić.

Predsednik i osnivač Fondacije Fedus Srbija Milan Vranić je rekao novinarima da je Srbiji u procesu tranzicije i pregovaranja za pristupanje u EU potrebna takva fondacija, jer je ona nešto potpuno drugačije i novo za našu zemlju.

“Osnovna načela Fondacije su kultura, preduzetništvo i solidarnost, što znači da ne možemo samo pričati o ekonomskim kategorijama, već moramo napraviti i socijalnu sliku i preduslove da kroz radnu kulturu i obrazovanje imamo mogućnost da podižemo preduzetništvo, a kada imamo jako preduzetništvo, onda možemo da budemo i solidarni”, naveo je Vranić.

On je kazao da se tako pravi nova generacija, koja sada nije u mogućnosti sama da krene, ali da će Fedus u tome pomoći kroz dobrotvorne akcije, pomoć obrazovanju, stipendije i uvođenje dualnog obrazovanja.

“Razni univerziteti iz celog sveta, koji su uključeni u rad fondacije će stipendirati naše studente i ljude iz preduzeća, kao i preduzetnike kojima su potrebne specijalizacije”, istakao je Vranić.

Fedus će, prema njegovim rečima, pokušati da uključi umetnike iz celog sveta u akcije za prikupljanje sredstava za obrazovanje i kulturu.

On je istakao da je suština u tome da se kroz dobrotvorni rad i ulaganje ne daje samo pomoć, već da se stvore preduslovi da neko može samostalno da funkcioniše.

Predsednik i osnivač Fedus fondacije Italija Mario Bačini je rekao da je ta fondacija prisutna i u Njujorku, Minsku, Tokoju, na Kubi i u drugim gradovima i delovima sveta, i da su se odličili da dođu i u Srbiju.

“Srbija ima kvalitete i sve što je potrbno da postane mesto za veliki ekonomski i društveni napredak”, poručio je Bačini.

On je kazao da ta Fondacija može Srbiji da ponudi velike mogućnosti za saradnju, kao i bolje povezivanje Srbije i Italije.

Fedus planira u narednom periodu da organizuje veliki skup u Srbiji kojem bi prisustvovali predstavnici evropskih država i institucija, dobitnici Nobelove nagrade i poznati biznismeni, koji bi razmatrali aktuelne teme i izazove u svetu.

Fondacija Fedus Srbija je osnovana u februaru ove godine i ima za cilj da, okupljajući kredibilne kompanije i pojedince, povezujući ih u odabranim poljima rada, pomogne u ostvarivanju društveno važnih ciljeva – unapređenju kulture i njenih vrednosti, uz razvoj preduzetničkog duha i podsticanje solidarnosti.

Svečanosti su prisustvovali i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, ambasador Italije Đuzepe Manco.

Preview

MILAN VRANIC

Slide

MILAN VRANIC

Slide

MARIO BACINI

Slide

ZELJKO SERTIC

Slide

MUZICKI PROGRAM

Slide

ZELJKO SERTIC

Slide

MARKO DJURIC, MILAN VRANIC

Slide

MARIO BACINI, MARKO CADEZ, ZELJKO SERTIC, MILAN VRANIC

Slide

MARIO BACINI, ZELJKO SERTIC

Slide

MILAN VRANIC, MARIO BACINI, ZELJKO SERTIC

MILAN VRANIC

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh