Gradovi

Sertić: Studija Mekinsija pokazala da RTB Bor ima perspektivu

INĐIJA – Konsultantska kuća Mekinsi ocenila je nakon predstavljanja studije o RTB Boru, da ta firma ima ozbiljnu perspektivu, izjavio je danas ministar privrede Željko Sertić ističući da je to ohrabrujuće za žitelje Bora, ali i čitavog regiona.

“To je ohrabrujuće i za nas, da možemo da računamo da u budućnosti to preduzeće može da bude konsolidovano, kako bi nastavilo da nosi ekonomski život čitavog tog regiona”, rekao je Sertić novinarima nakon obilaska fabrike Plamen u Inđiji.

On je rekao da bi u naredne dve nedelje trebalo da bude definisan detaljan plan i ocenio da bi za godinu do godinu i po, RTB Bor mogao da se “utegne” i posluje po tržišnim principima.

“Ne mogu da pričam o detaljima, to razumete, ali dve stvari su ključne – jedna da je mišljenje Mekinsija stručno, a oni smatraju da RTB Bor ima ozbiljnu perspektivu, a druga je da su potvrdili našu bojazan da je potrebna promena u smislu rukovođenja preduzećem, tehnološkim procesima…”, rekao je Sertić.

Upitan kako prevazići problem niske cene bakra u svetu, Sertić je podsetio da je cena bakra, iako niska, u prethodnom periodu ipak porasla sa 4.300 na oko 5.000 dolara po toni.

“To je dobar pomak”, konstatovao je ministar.

Prema njegovim rečima, Mekinsi je potvrdio i bojazan države da mora da dođe i do promene u načinu upravljanja kompanijom, kao i u načinu realizacije tehnoloških procesa i uopšte u vezanim procesima – od nabavke do prodaje.

“Takve tehničke stvari vezano za konsolidaciju nigde se u svetu ne objavljuju, pa ih ne možemo ni mi objaviti. Ono što je važno, jeste da napravimo plan koji bi u naredne dve nedelje trebalo da definišemo do detalja i predstavimo ga, ne samo premijeru, nego i zajedno sa menadžmentom RTB Bora krenemo u njegovu realizaciju”, rekao je Sertić.

On je rekao da u prilog ide to što se može očekivati blagi porast cene bakra na svetskom tržištu i oporavak tog tržišta. Tako bi, dodao je, u periodu od godinu do godinu i po dana preduzeće moglo da posluje po tržišnim principima.

“Danas kompanije u svetu koje se bave tom delatnošću posluju s gubitkom, pa i naša, to nije tajna. Ima perioda kada se zarađuje i kada se prave gubici, to su svetski trendovi, ne možemo da budemo van toga, ali važno je da ne dižemo paniku i da ne stavljamo sve firme u isti koš. RTB Bor kao i Železara Smederevo imaju svoje tržište i mogu da rade. Važno je samo da mi utegnemo to poslovanje finansijski i ekonomski kako rade sve kompanije”, poručio je Sertić.

Ministar je rekao da niko ne može da predvidi kako će se tačno cena bakra definisati, ali je, nakon što je video studiju, kako je kazao, mnogo više optimista nego pre mesec dana.

Mekinsi je studiju o RTB Boru pre nekoliko dana predstavio Ministarstvu privrede, a juče premijeru Aleksandru Vučiću, a ministar Sertić poručuje da je nakon što je video studiju mnogo više optimista po pitanju tog preduzeća nego pre mesec dana.

Za desetak dana tender za Galeniku

Javni poziv za privatizaciju Galenike trebalo bi da bude raspisan za desetak dana, najavio je danas ministar privrede Željko Sertić, i dodao da država već kontaktira sa zainteresovanim multinacionalnim kompanijama.

“Zainteresovani smo da nađemo strateškog partnera za Galeniku, i da vidimo ko će nam se sve javiti. Sada imamo kontakte sa nekoliko velikih međunarodnih firmi koje su u prethodnm periodu izrazile spremnost da sarađuju sa državom u procesu privatizacije Galenike”, rekao je Sertić novinarima nakon obilaska fabrike Plamen u Inđiji,

Sertić je podsetio da nekadašnji farmaceutski gigant ima ogromne dugove iz prošlosti, koji su ozbiljan teret, iako Galenika danas dobro radi.

“Naš zahtev je da se sa strateškim partnerom uđe u zajedničko vraćanje komercijalnih kredita bankama, što je iznos od preko 50 miliona evra. Galenika još duguhe i više od 120 miliona državnom sektoru koje mi možemo u procesu privatizacije da otpišemo, ali nam je interes da država dobije određeni deo sredstava koliko je to moguće”, objasnio je ministar.

U svakom slučaju, dodaje on, kredite koje država obezbedi kako bi Galenika mogla da funkcioniše, moraju da posluže da se iskoristi ono dobro što kompanija – licence prema ruskom, ali i domaćem tržištu, radna snaga, oprema, prostor…

“Sve što je potencijal važno je da iskoristimo, a da na minimum smanjimo uticaj iz prošlosti. Veliki deo naših kompanija ima i danas teško poslovanje zbog dugova iz prošlosti. Da toga nema lakše bi se nosili i sa konkurencijom, jer ako imate u desetinama i stotinama miliona evra dugove nemate mogućnost da se takmičite i da budete konkurentni”, konstatovao je Sertić.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh