• Gradovi

  Sertić: U februaru tender za Galeniku

  BEOGRAD – Ministar privrede Željko Sertić izjavio je danas da će u februaru biti raspisan javni tender za strateškog partnera za Galeniku i dodao da se već javilo nekoliko zainteresovanih firmi.

  „Strateški partner bi uneo svež kapital i znanje, povećao proizvodnju i iz profita bi počeo da vraća dugove veće od 200 miliona evra“, rekao je Sertić za novi broj nedeljnika „NIN“.

  On je naveo da je od ukupnog duga koji prelazi 200 miliona evra dug prema državi ili sa državnom garancijom 150 miliona evra.

  Prema njegovim rečima, već se javilo nekoliko zainteresovanih jer znaju, objasnio je, koliki je potencijal Galenike.

  Uslov je da se strateški partner dogovori sa bankama, kazao je on, dodajući da se bankama više isplati da urade reprogram potraživanja, nego da se naplaćuju iz stečaja te firme.

  Na konstataciju da je država 2009.za Galeniku tražila najmanje 200 miliona evra, a sada je ta kompanija toliko dužna i pitanje da li je zapravo ceh lošeg upravljanja 400 miliona evra, Sertić kaže:

  „Takav epilog je posledica kmbinacije pogrešnih političkih i loših odluka menadžmenta, kome nije bio cilj ekonomska održivost i zdrav razvoj“.

  Novi menadžment, kako kaže, je popravio situaciju, ali sa tolikim dugom nijedno preduzeće ne bi moglo da opstane, a država nema, niti hoće da ulaže dodatni novac iz budžeta.

  Prema njegovim rečima Galenika je najbolji dokaz da loše odluke mogu da oteraju profitabilno preduzeće u ogroman minus.

  „Tržište je sve surovije“; konstatovao je on.

  Sertić je kazao da je jedan od razloga za pokušaj privatizacije Telekoma strah da će vremenom da mu pada vrednost, jer, da bi se odupreo konkurenciji svake godine bi trebalo da investira 150 do 200 miliona evra.

  „Ne smemo dozvoliti da se Telekomu ili bilo kom drugom dogodi nešto slično kao Galenici“, naglasio je on.

  Sertić je naveo da je zato plan B da se već u januaru utvrdi spisak poteza koji će omogućiti da Telekom u narendih četiri ili pet godina preživi, jer nije realno da se raspiše novi tender u naredne godinu ili dve.

  „U tom periodu moramo da održimo vrednost Telekoma, a bilo bi poželjno i da je povećamo“; zaključio je on.

  Sertić je kazao da je jedna opcija međunarodni tender za izbor međunarondog menadžmenta kao u Železari, a drugi da ostane sadašnje rukovodstvo, ali svakako uz pojedine izmene.

  Foto Tanjug/Z.Žestić,arhiva

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com