Gradovi

Sertić: Želimo da tema preduzetništva bude tema broj jedan

Sertić: 16 milijardi dinara za podršku preduzetništva

BEOGRAD – Vlada Srbije želi da tema preduzetništva bude tema broj jedan u zemlji, poručio je danas ministar privrede Željko Sertić, navodeći da je Vlada Srbije za realizaciju programa podrške preduzetništvu opredelila 16,06 milijardi dinara, od čega je 4,4 miijarde bespovratnih sredstava.

Otvarajući dvodnevni seminar “ Program za konkuretnost malih i srednjih preduzeća – COSME i info dan o mogućnostima finansiranja“, Sertić je podsetio da je Srbija 10. novembra 2015. godine potpisala Sporazum sa EU o učešću u Programu za konkurentnost malih i srednjih preduzeća COSME (2014-2020), čime je stečeno pravo korišćenja finansijskih sredstava iz tog programa, a da je sporazum zvanično stupio na snagu 1. januara ove godine.

Sertić poručuje da se to poklopilo i sa ulaskom u „Godinu preduzetništva“, inicijativom Vlade Srbije koja je usmerena ka jačanju poslovanja i unapređenju konkurentnosti malih i srednjih preduzeća i preduzetnika, kao značajnog pokretača ekonomskog razvoja zemlje.

Kako je ministar objasnio, podrška preduzetništvu u okviru te inicijative obuhvatiće mere finansijske i nefinansijske podrške, a za realizaciju programa podrške preduzetništvu je opredeljeno 16,06 milijardi dinara, od čega je 4,4 milijarde bespovratno.

Sertić je istakao i da se “Godina preduzetništva” zasniva na tri osnovna stuba – unapređenje poslovnog okruženja, razvoj preduzetničkog duha i unapređenje finansijske podrške preduzetnicima, čime će se omogućiti unapređenje pristupa izvorima finansiranja za osnivanje, rast i razvoj malih i srednjih preduzeća.

Tako će u 2016. godini biti realizovana 33 programa pomoći tom segmentu domaće ekomomije.

“Ne radi se samo o 33 nova projekta, koja su namenjena preduzetnicima, već o novoj koncepciji života u Srbiji”, naglasio je Sertić, dodajući da je puno stručnjaka znalo šta i kako treba uraditi, ali da niko nije imao snagu političke odluke.

Ministar je kazao da je to urađeno u 2014. i 2015. godini, da je najteže urađeno, ali da ostalo još posla i da sada treba da se okrenemo razovoju malih i srednjih preduzeća.

Program COSME, prema njegovim rečima, pružiće dodatne mogućnosti za poboljšanje pristupa finansijskim sredstvima.

Zamenik šefa delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt kazao je da je Srbija u fazi transformacije privrede, da se kreće ka privatnijem modelu, da su postignuta značajna dostignuća u reformi javnog sektora, restrukturiranju preduzeća, finansijama, a da je za EU sada krucijalni momenat u razvoju Srbije.

Kako je rekao, EU podržava Srbiju u ovom delu reformi i transformacije, ne samo pravnim sistemom, već i sredstvima.

“Ovo nije prvi put da pomažemo mala i srednja preduzeća. Podržavamo Srbiju i početak ovog programa i nadamo se da će se obilno koristiti”, rekao je Benedikt.

Potpredsednik Privredne komore Srbije Miroslav Miletić je, uz podsećanje da su Vlada Srbije i PKS pokrenuli projekat „Godina preduzetništva“, poručio da PKS nastavlja aktivnosti na pripremi malih i srednjih preduzeća i posrednika za korišćenje raspoloživih izvora finansiranja.

COSME je program EU za konkurentnost preduzeća i malih i srednjih preduzeća, sa budžetom od 2,3 milijarde evra u periodu od 2014-2020. godine, a pruža podršku tim preduzećma kada je u pitanju olakšan pristup izvorima finansiranja, internacionalizaciji i pristupu stranim tržištima, stvaranje povoljnog poslovnog okruženja za razvoj konkurentnosti i podsticanje kulture preduzetništva.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh