Gradovi

Sertić:Nema produžetka rokova

Sertić:Nema produžetka rokova

KOPAONIK – Rok za zaštitu preduzeća od prinudne naplate neće biti produžavan, bez obzira koliko situacija bude problematična, izjavio je danas ministar privrede Željko Sertić, uz napomenu da se za Resavicu i RTB Bor prave posebni paketi održivog rada u buducnosti.

Ta preduzeća, kako je kazao, neće ostati u ovakvom obliku u kome danas rade, a za 15. mart planirana je prezentacija stručnjaka koji sada rade analizu poslovanja RTB Bor.

„Nećemo odustati od agende koju smo postavili i ona je definisana zakonskim rokovima, jer 30. maja ističe zaštita preduzeća koja smo definisali kao preduzeća od strateškog značaja“, rekao je Sertić novinarima na Kopanik biznis forumu.

Od 17 preduzeća, za sedam smo već do Nove godine definisali okvire i oni su van tog dela, a za ostalih 10 preduzeća neće biti produžavanja roka, bez obzira koliko je situacija ozbljna i problematična, podvukao je ministar privrede.

Što se tiče Resavice i RTB Bor, on je kazao da ćemo „imati jasno i precizno i za jednu i dugu kompaniju u kojim rokovima i na kakav način će se sprovesti restrukturiranje“.

„Svakako da neće ostati u ovakvom obliku kakvom su danas“, istakao je Sertić.

On je kazao da će se voditi računa, pre svega, o socijalnoj komponenti.

Setić je podsetio da se radi o preduzećima koja su bila nosioci razvoja regiona u našoj državi i radi se o nekoliko desetina hiljada zaposlenih.

„Svim kapacitetima koje država ima, što se tiče RTB Bora i Resavice ćemo učiniti da ta preduzeća budu funkcionala i da rade“, naveo je ministar.

Ta preduzeća, kao i druga koja su sada pod zaštitom države, više neće moći da računaju na finansijsku pomoć države.

„Mi možemo kroz programe poput povezivanje radnog staža i programe koji su nama blski da pomognemo ljudima ukoliko nisu ispoštovane sve obaveze prema njima“, rekao je Sertić.

Jedina preduzeća koje će imati i u dogovoru sa MMF-om i Svetskom bankom neku vrstu su dotacija su preduzeća poput Resavice zbog sprecifičnosti posla.

„Imaćemo subvencije i za Železnicu i za neka druga preduzeća i to su ciljane subvencije kakve postoje i u nekim razijenim zemljama jer neka javna preduzeća moraju da imaju deo para od države. Ono što je nama važno je da te subvencije ne odlaze na nepotrebne troškove i da se zna kako je svaki dinar potrošen i da sve bude transparentno“, rekao je Sertić.

Preduzeća, kako je kazao, moraju poslovati u skladu sa svim principima tržišta.

Govoreći o RTB Bor, Sertić je kazao da je za 15. mart planirana prezentacija stručnjaka koji sada trenutno rade dubinsku analizu poslovanja tog preduzeća i svih budućih tehnoloških procesa i mogućnosti u odnosu na postojeće probleme koje imaju kompanije u svetu koje se bave time.

„Sve što je vezano za rudnike i mnoga postrojenja, videćemo kako ćemo se ophoditi prema njima, da li ćemo neka postrojenja zatvarati privremeno ili trajno, a to treba da rade najstručniji ljudi“, rekao je Sertić.

U vrlo kratkom roku znaće se ponude za Železaru

U vrlo kratkom roku biće poznato koliko se preduzeća javilo na javni poziv za izbor strateškog partnera za smederevsku Železaru, izjavio je Sertić, ističući da je zahtev EU bio jedino da taj proces bude transparentan.

„Nemamo problem sa EU u smislu dobijanja dozvole od njih. Zahtev EU je da taj proces bude transparentan i da javni poziv koji je objavljen treba da sadrži sve elemente kao da se sprovodi u bilo kojoj drugoj zemlji sveta i u skladu sa najboljim principima. Javi poziv je tako i sastavljen“, rekao je Sertić novinarima na Kopaonik biznis forumu.

On je kazao da će se u kratkom roku znati kakav će biti rezultat, odnosno koliko se preduzeća javilo, kakvi su im poslovni planovi, šta nude državi…

Prema njegovim rečima, kineska kompanija HBIS je najzaintersovanija i najviše vremena predstavnici vlade proveli su sa njima u razgovorima, a bilo je još nekih zaintersovanih, manjih kompanija.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh