• KiM

  Server: Mislim da će Srbija priznati Kosovo

  Server i premijer Srbije Aleksandar VučićFoto: Tanjug, Sava RadovanovićServer i premijer Srbije Aleksandar Vučić
  Profesor Univerziteta Džon Hopkins Danijel Server izjavio je danas da se Srbija kreće u pravom smeru, ocenivši da će vrata EU biti otvorena kada Srbija bude spremna da uđe u nju.

  On očekuje da Srbija za deset godina bude zemlja prosperitetne, uspostavljene demokratije, spremna za članstvo u EU, ako ne već i članica EU.

  Server je na predavanju u Centru za studije SAD Fakulteta političkih nauka ocenio da su pristupni pregovori sa EU potrebni kako bi Srbija “izlečila neke bolesti od kojih boluje“, objašnjavajući da, između ostalog, nema ulaska u EU bez temeljne reforme pravosudnog sistema.

  Mislim da će Srbija preduzeti finalne važne korake u normalizaciji odnosa s Kosovom i pod tim podrazumevam priznanje i razmenu diplomatskih predstavnika„, rekao je Server.

  Navodeći da su regionalna pitanja, takođe, važna on je ocenio da Srbija mora da izvrši demarkaciju svoje „granice“ sa Kosovom i uspostavi fleksibilan režim za ljude koji žele da je pređu.

  Smatra i da bi to bilo u funkciji poboljšanja odnosa Beograda i Prištine. On je naveo i da je Srbija dobrodošla u NATO, ali da ne zna da li će naša zemlja ikad želeti da se priključi.

  Poručio je da niko ne pokušava da “proda NATO Srbiji“. “Članstvo je privilegija. Nije lako postići to članstvo, ništa lakše od članstva u EU“, rekao je Server, dodajući da, ipak, Srbija treba da izabere.

  Primetio je da nije baš uveren da će narod u Srbiji podržati takvo članstvo, što je delimično, kako je rekao, posledica postratnog perioda i velikog otpora zbog bombardovanja.

  Odnos Bosne i Srbije smatra komplikovanim odnosom, a ističe da se odnos bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića i predsednika RS Milorada Dodika prilično razlikuje od odnosa koji Dodik ima sada s premijerom Vučićem.

  Naglašava, međutim, da je od vitalnog značaja da Beograd, Banjaluka i Sarajevo shvate i pronađu najlakši način da uklone prepreke između BiH i Srbije, a za to je najlakši način da se sve strane nađu u Evropskoj uniji.

  “Tada će sve barijere pasti“, uveren je Server.

  Ocenjuje takođe da u Srbiji postoji neka vrsta javnog pritiska na medije, što je, dodaje, postojalo i u prošlosti.

  “Nadam se da će to nestati“, rekao je Server ocenivši da komercijalna nezavisnost medija dolazi samo uz prosperitet i ekonomski rast.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com