Gradovi

Šešelja saslušava sudija i odlučuje o uslovima za izručenje

Upitan kako će se ponašati ukoliko dođe do postupka izručenja, Šešelj je rekao da će pružati pasivni otpor. „Moraće da me nose na aerodrom, neću se tući sa policijom, a ako mene policija bude tukla, ja ću naći način da vam to dojavim“, rekao je Šešelj i dodao da neće pozivati pristalice da mu pomognu da ne ode u Hag.

BEOGRAD – Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu uputilo je poziv lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešlju za saslušanje povodom zahteva Haškog tribunala za njegovo izručenje toj instituciji, u kojoj 31. marta treba da mu bude izrečena prvostepena presuda po optužbama Haškog tužioca.

Saslušanje je zakazano za 10. mart, a Šešelj je najavio danas na konferenciji za novinare da će se odazvati pozivu sprskog suda.

Prema Zakonu o saradnji sa Haškim tribunalom, Šešelja će saslušati sudija za prethodni postupak, i potom odlučiti o ispunjenosti uslova za njegovo izručenje.

Odluku će doneti rešenjem, a ono može da glasi da se zahtev usvaja ili da se odbija.

U oba slučaja postoji pravo žalbe o kojoj će odlučiti krivično vanpretresno veće suda od troje sudija.

Ukoliko se pravosnažno odluči da su ispunjeni uslovi za izručenje Šešelja, sprske vlasti će morati da ga uhapse i izruče Hagu, pošto je Šešelj ranije najavio da se u Hag neće dobrovoljno vraćati.

Šešelj se 2003. godine u februaru dobrovoljno predao Tribunalu, iz kog je pušten da se brani sa slobode u novembru 2014. godine.

Međutim, Hag je nekoliko meseci kasnije zatražio od Srbije da Šešelja uhapsi i izruči Tribunalu, što do sada nije učinjeno.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh