Novosti online

Šest vojnika i civil ranjeni u napadu na autobus na Zapadnoj obali

Šest vojnika i civil ranjeni su danas kada su naoružani Palestinci pucali na autobus na okupiranoj Zapadnoj obali, saopštila je izraelska vojska.

Portparol Hitne pomoći Izraela „Crveni Davidov štit“ je saopštio da su dve osobe koje su pogodjene metkom prebačene helikopterom u bolnicu u Haifi.

Izraelska vojska je navela da je uhvatila dva Palestinca za koje se sumnja da su izveli taj napad na glavnom auto-putu na Zapadnoj obali.

Osumnjičeni su pobegli sa poprišta napada u vozilu, koje se zapalilo ubrzo posle pucnjave, kako se vidi na snimku bezbednosne kamere koji su prikazali izraelski mediji.

Napadači su izašli iz vozila i ubrzo potom su uhvaćeni. Ostalo je medjutim nejasno kako se to vozilo zapalilo.

Ministar odbrane Izraela Beni Ganc rekao je da su izraelske bezbednosne snage uhvatile osumnjičene brzo i profesionalno.

Premijer Izraela Jair Lapid je poželeo brz oporavak vojnicima i vozaču autobusa ranjenim u napadu u dolini reke Jordan i takodje pohvalio vojsku za pomoć ranjenicima i hapšenje osumnjičenih.

Lapid je u saopštenju najavio da će Izrael i dalje stizati do svakog “ ko pokušava da povredi gradjane i vojnike države Izrael“, preneli su izraelski mediji.

Islamski ekstremistički Hamas, vladajući u pojasu Gaze, je pohvalio oružani napad na Zapadnoj obali i označio ga „odgovorom na zločine okupatora“, ali nije preuzeo odgovornost.

Napad se dogodio na Ruti 90, glavnom auto-putu kroz dolinu reke Jordan na Zapadnoj obali.

Kraj tog puta su mnoga jevrejska naselja i palestinski gradovi i sela.

Izrael je osvojio Zapadnu obalu u Šestodnevnom ratu 1967. i na njoj je izgradio desetine jevrejskih naselja.

Veći deo medjunarodne zajednice smatra naselja nelegalnim i preprekom za mir sa Palestincima koji teže da ta teritorija bude glavni deo njihove buduće nezavisne države.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh