Gradovi

Šestorica optuženih za regrutovanje u ISIS priznali krivicu

SKOPLJE- Savetnik u makedonskoj vladi Ahmet Darlišta, imam Redžep Memiši i još četiri osobe optužene za regrutovanje makedonskih državljana i učešće u ratovima u Siriji i Iraku priznali su danas krivicu pred Osnovnim sudom u Skoplju krivicu, javili su makedonski mediji.

Osim Darlišta i Memišija, krivicu su priznali Fazli Sulja, Sejfula Etemovski, Muhamed Šehu i Resulj Saiti, koji su zatražili od makedonskog Tužilaštva da se nagode o visini kazne.

Inače, današnje suđenje obezbeđivali su prpadnici policije u velikom broju, a teritoriju na kojoj se nalazi sud nadletali su helikopteri koji su pratili bezbednosnu situaciju.

Potvrđujući učešće rada u pravojnim formacijama optuženi očekuju smanjenje kazne i poravnanje sa tužilaštvom.

Tužilaštvo tvrdi da ima dokaze koji će pokazati da su osumnjičeni podelji u tri grupe angažovali ljude – jedna grupa je bila logistika, druga transport do Sirije, a treća oni koji su bili direktno uključenu u terorističkim akcijama.

Makedonsko tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je optužnicu protiv 11 osoba koje su učestvovale u paravojnim jedinicama u Siriji i zemljama Bliskog istoka.

Osumnjičeni i tužilac imaju rok od dve neđelje da se dogovore, a u suprotnom biće održano novo ročište 25. marta.

Ostali osumnjičeni Isa Fuga, Abdula Abdulahi, Erol Rustemi, Muhamet Imeri i Stefan Stefanovski izjavili su da se ne osećaju krivim i da će to dokazati tokom suđenja.

Prema navodima njihovih advokata, optužnica je neosnovana i ne postoje dokazi za donošenje presude.

Stefanovski, po profesiji lekar i jedini Makedonac među optuženima, pozvao se na Hipokratovu zakletvu prema kojoj niko ne može da bude kriv ukoliko pomaže drugim ljudima, bez obzira na veru, boju ili naciju.

Svi osumnjičeni uhapšeni su 6. augusta prošle godine u policijskoj akciji „Ćelija“.

Makedonske bezbednosne snage pretresle su tada 28 objekata – 21 u Skoplju, četiri u Gostivaru i po jedan u Strugi, Kumanovu i Tetovu.

U akciji su zaplijenjeni računari i računarska oprema, kamere, foto-aparati, diktafoni, stručna literatura, novac, gasni pištolj i zastave islamske države.

Krivično delo učešće u stranim vojnim ili paravojnim formacijama uvedeno je u Makedoniji u septembru 2014, a navedene osobe su prve koje su optužene za ovo krivično delo.

Predviđena kazna za učešće u stranim vojnim ili paravojnim formacijama iznosi do 15 godina.

Foto AP/ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh