Gradovi

Seul i Tokio prete da će oborititi ostatke rakete

SEUL – Južna Koreja i Japan su saopštili da će oboriti ostatke rakete koji padnu na njihove teritorije, koju je Severna Koreja najavila da će lansirati tokom februara.

Iz Seula navode da su otkrili da su planovi za lansiranje rakete u Pjongjangu u toku, preneo je AP.

Pjongjang je u utorak obavestio agencije UN o planu da lansira svoj „satelit za osmatranje zemlje“ u periodu između 8. i 25. februara.

Prema rečima portparola južnokorejskog Ministarstva odbrane, Muna Sang Gjina, Južna Koreja uz pomoć specijalno oprmeljenih razarača, aviona, sofisticiranih radara i druge prismotne opreme nadgleda pripreme Severne Koreje za lansiranje rakete, ali je odbio da iznese druge detalje.

Na komercijalnim satelitskim snimcima napravljenim 1. februara primetan je povećan broj vozila na severnokorejskoj lansirnoj stanici, u poređenju sa snimcima napravljneim nedelju dana ranije.

Na osnovu toga može se zaključiti da se Severna Koreja priprema za lansiranje rakete narednih nedelja.

Južnokorejski i američki zvaničnici saopštili su da će lansiranjem rakete biti ugrožna regionalna bezbednost i prekršene rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, u kojima je Severnoj Koreji zabranjeno da izvodi bilo kakve nuklearne i balitsičke aktivnosti.

Diplomate u SB UN već se zalažu za uvođenje novih snakcija Severnoj Koreji zbog nedavno izvedenog nuklearnog testa, a predsednica Južne Koreje Park Geun Hje pozvala je UN da Severnoj Koreji uvedu snakcije kako bi oni shvatili da ne mogu da „prežive“ ako ne napuste svoj vojni program.

Severna Koreja tvrdi da ima suvereno pravo da razvija svemirski program lanisranjem raketa, dok SAD i druge vlade strahuuju da su to samo prikrivene raketne probe.

Ovim povodom oglasio se juče i Peking, koji je izuzetno zabrinut zbog izveštaja da Severna Koreja planira lansiranje satelita i pozivao Pjongjang da pokaže uzdržanost.

Po misljenju Seula, „obaveštenje Severne Koreje o planu da lansira projektil dugog dometa stiže u trenutku kada se vodi diskusija o uvođenju sankcija Saveta bezbednosti UN zbog četvrtog severnokorejskog nuklearnog testa, direktno prkosi međunarodnoj zajednici,“

Japanski premijer Šinzo Abe rekao je juče da će raditi sa SAD i drugima kako bi se uputio „snažan zahtev“ Severnoj Koreji da se uzdrži od lansiranja projektila.

Portparol Stejt dipartmenta Džon Kirbi izjavio je da Ujedinjene nacije treba da pošlaju „brzu i čvrstu poruku“ Severnoj Koreji, dok je generalni sekretar UN Ban Kimun izjavio da će najava Severne Koreje dalje pogoršati zabrinutost međunarodne zajednice, koja već postoji zbog nedavno izvedneog nuklearnog testiranja.

AP Photo/Ahn Young-joon

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh