Novosti online

Сеул обуставља индустријску сарадњу са Северном Корејом

СЕУЛ – Јужна Кореја саопштила је да ће суспендовати рад у заједничком индустријском парку са Северном Корејом, у одговору на надавне ракетне и нуклеарне пробе Пјонгјанга, што је први пут да Сеул обуставља операције током више од 10 година рада тог комплекса. Јужнокорејски министар за уједињење Хонг Јонг Пјо изјавио је данас на конференцији да је одлука донета да би се спречила Северна Кореја да користи чврсту валуту из индустријске зоне Каесонг за развијање нуклеарне и ракетне технологије.

Пјонгјанг је у недељу лансирао ракету да би, како тврди, подигао посматрачки сателит у орбиту. То је наишло на осуде широм света, а Запад страхује да је реч о прикривеном тестирању ракете дугог домета. Повлачење јужнокорејских компанија ће почети у четвртак, рекао је Хонг и додао да ће влада Јужне Кореје компанијама које раде у Каесонгу обезбедити финансијску надокнаду.

Хонг је рекао да је индустријски комплекс од почетка рада 2003. обезбедио Северној Кореји 560 милиона долара. Парк Каесонг је последњи велики пројекат и симбол сарадње два суседа.

У комплексу, који се налази са севернокорејске стране границе, раде 124 јужнокорејске компаније у чијим је фабрикама запослено око 53.000 радника из Северне Кореје. Јужна Кореја је уложила више од 850 милиона долара у инфраструктуру и зграде у индустријској зони, која се налази код трећег по величини града Северне Кореје Каесонга.

Рад у индустријском парку је био на пет месеци прекинут 2013, када је Пјонгјанг повукао своје раднике у знак протеста због заједничке војне вежбе Јужне Кореје и САД. Парк је од отварања био извор веома важне чврсте валуте за међународно изоловану Северну Кореју.

Бета-АП

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh